Policisté si posvítí na přetížené kamiony častěji

Říčany - Na přetížené kamiony se dnes zaměřili policisté u Říčan. Mobilní váhou zjišťovali jejich hmotnost a taky technický stav. Vedení radnice v Říčanech chce totiž z centra města dostat pryč tranzitní dopravu, podobné kontroly se proto budou opakovat i několikrát týdně. Středočeský kraj navíc do budoucna plánuje nákup dynamických vah zabudovaných do vozovky, které budou v budoucnu schopné samostatně nejen vážit, ale v případě potřeby i pokutovat.

Výsledkem dopolední policejní kontroly na frekventované silnici směrem na Říčany bylo, že z pěti zvážených kamionů byl jeden přetížený. Dopravci tak hrozí pokuta 15 000 korun, ve správním řízení i více. Podle odborníků poškodí silnici jeden přetížený kamion stejně jako téměř 20 000 osobních aut.

Pomocí statických neboli tzv. přenosných vah se od teď bude vážení kamionů u Říčan pravidelně opakovat. Radnice si od toho slibuje, že nákladní auta si pak přestanou přes město zkracovat trasu a pro tranzit budou využívat Pražský okruh. „Je zatím předběžná dohoda, že pravděpodně jednou týdně, nebo možná i víckrát,“ uvedl tajemník Říčan Tomáš Mařík.

Reportáž Anny Rackové a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Proti přetíženým kamionům se chystá rázně zakročit i Středočeský kraj, který už vybral desítky míst, kam by chtěl pevně zabudovat tzv. dynamické váhy. Ty dokáží zvážit auto za jízdy. Problém ale je, že na základě tohoto měření dopravce stále nejde pokutovat.

„Zákon už takto upravený je, nicméně ministerstvo dopravy už poměrně hodně dlouhou dobu blokuje vydání vyhlášky, podle které by pak pokuty šly realizovat,“ uvedl středočeský hejtman David Rath (ČSSD). „Do jara letošního roku neexistovalo žádné zařízení, které by toto umělo, které by bylo certifikováno. My jsme připraveni v následujících dnech, aby ta vyhláška mohla začít platit,“ doplnil mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Dynamické váhy by zaplatily a provozovaly soukromé firmy, které by se s krajem pak dělily i o zisk z případných pokut.

Kamera dynamické váhy
Zdroj: ČT24