V Libereckém kraji nechtějí na silnicích rozšířit mýtné

Liberec - V Libereckém kraji už nechtějí další mýta na silnicích. Rozšíření poplatku na více komunikací se podle jeho propočtů nevyplatí a vybere se málo. Mýtné přitom bude podle kraje zátěží pro podnikatele, a to hlavně v hospodářsky slabších oblastech. Od poloviny příštího roku by se podle ministerstva dopravy mělo platit mýtné na všech silnicích první třídy, zpoplatněny by měly být také stovky kilometrů druhých tříd a několik úseků silnic třetí třídy. Tvrdí, že tak vychází vstříc právě krajům. Miliardy, které má novinka přinést, by měly jít na opravy a údržbu silnic.

Mýtné se podle Libereckého kraje nevyplatí. Stát vybere na jeho území maximálně 20 až 30 milionů korun ročně. Na opravy přitom chybí miliardy. „Finanční prostředky, které bychom přivedli do systému na opravy silnic, jsou zanedbatelné a neřešily by tu situaci a u nás se ani neděje to, že by řidiči objížděli placené úseky,“ řekl radní Libereckého kraje pro dopravu Martin Sepp (ČSSD).

Například Stružnice na cestě z České Lípy do Děčína si ale na nárůst počtu kamionů stěžuje. Denně jich projede obcí odhadem radnice 450. Ničí silnici a poblíž školy se jen těsně míjejí. Starostové si na kamiony stěžují.

Reportáž a vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy plánuje v polovině příštího roku zpoplatnit pět a půl tisíce kilometrů silnic první třídy a stovky kilometrů silnic druhé kategorie. Výtěžek z mýtného ze silnic první třídy půjde do státního fondu dopravy. Peníze získané na silnicích druhé třídy dostanou kraje, ale až poté, co si stát odečte náklady na provoz systému.

„Chceme výrazně regulovat dopravní toky v krajích, které jsou: zamezit objíždění placených úseků a zvýšit výběr financí,“ doplnil mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Označení mýta
Zdroj: ČT24