Drtikolova Vlna byla asi ukradena na zakázku, těžko se prodá

Praha - Fotografie Františka Drtikola Vlna, kterou někdo ukradl v neděli z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, je na otevřeném aukčním trhu neprodejná. Úspěšně zpeněžit by se ale možná dala přes soukromé obchodníky a galerie, i když s rizikem. Prodej fotografií se liší od prodeje obrazů v tom, že od fotografií existuje více variant. Bývá tedy složitější dohledat původ a ověřit vzácnost nabízené fotografie. Muzeum nahlásilo krádež v pondělí odpoledne.

Krádež se podle vedení muzea zřejmě stala během otevírací doby v neděli 13. března. Zloděj černobílý akt ukradl zřejmě kolem 18:00, tedy krátce před uzavřením muzea. „Vyřízl velmi zručně fotografii z rámu i pasparty a musel s tím mít zkušenost,“ řekla ředitelka muzea Helena Koenigsmarková. Podle ní byl zloděj profesionál, nejspíš pracoval na zakázku.

Z muzea odcizená verze je pracovní a není signovaná. „Nejslavnější a nejvíce vystavovaná definitivní verze této fotografie je bezpečně uložena v depozitáři muzea,“ uvedla Koenigsmarková. Přesto se může teoreticky zloději podařit úspěšně i méně vzácnou variantu Vlny prodat, i když mimo aukční trh a v zahraničí, domnívá se Jan Skřivánek z odborného serveru Art +. Celkem prý existuje pravděpodobně pět verzí fotografie Vlna z poloviny 20. let 20. století.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Na malém českém aukčním trhu se fotografiím obecně zatím moc nedaří, a to ani Drtikolovým. Jinak je tomu ale v cizině. Za oceánem jsou podle Art + sběratelé ochotni zaplatit za Drtikolovy snímky v přepočtu miliony korun. Jedna z Vln se podle Skřivánka prodala loni na červnovém veletrhu Art Basel za miliony korun, za kolik přesně, se neví. Nicméně předtím se tento snímek nabízel v přepočtu za více než 9,5 milionu korun.

František Drtikol patří v současnosti k nejznámějším světovým fotografům své generace. V letech 1910 až 1935 vlastnil v Praze proslulý ateliér, kde fotil i prezidenty Tomáše Garigua Masaryka a Edvarda Beneše nebo skladatele Leoše Janáčka. Proslavily jej ale především akty v geometrických dekoracích.

Pojistná hodnota ukradené fotografie je 1,250.000 korun. Podle ředitele aukční společnosti 1. Art Consulting Jiřího Rybáře se tržní cena Drtikolových snímků na českých aukcích pohybuje od 10.000 korun až přes více než milion korun. „Záleží na tom, z jakého je fotografie období, jestli je na ní razítko, jestli je autorizovaná, originální a v jaké je kvalitě,“ řekl. Na českém aukčním trhu se za nejvyšší cenu, 413.000 korun, prodala loni v dubnu Drtikolova figurková kompozice Phantasie z roku 1930. Konkrétně Vlnu od Drtikola považuje Rybář za významné dílo, na otevřeném aukčním trhu nyní ale nepoužitelné. „Je to neprodejná věc, bude vždycky hledaná i za sto, dvě stě let,“ dodal Rybář.