Opozice neprosadila ve sněmovně diskuzi k Vojenské policii

Praha – Poslance na březnové schůzi čeká na programu na sto bodů k projednání. Dolní komora už přehlasovala prezidentské veto kvůli reorganizaci úřadů práce. Opoziční poslanci dále chtěli diskutovat o zásahu Vojenské policie v České televizi, tento bod ale nakonec na program schůze neprosadili. V seznamu návykových látek naopak přibudou další nové syntetické drogy. Poslanci totiž novelu jednomyslně schválili zrychleně už v prvním čtení, v příslušném zákonu tak přibude celkem 33 látek. Jde o reakci na prudký nárůst nabídky nových narkotik hlavně na severu Moravy. Předloha míří do Senátu.

Nové syntetické drogy se šíří v Evropě podle předkladatelů už asi tři roky. Protože nejsou na seznamu omamných a psychotropních látek, nakládání s nimi není trestné. Látky přitom prý představují závažné riziko a mohou vést až k úmrtí uživatelů.

Tyto drogy se podle jednoho z autorů předlohy Pavla Béma (ODS) prodávají v kamenných i internetových obchodech. „Vyzkoušet Indiánského válečníka může být pro mladého člověka neodolatelná záležitost,“ podotkl Bém. Upozornil na to, že chemie je tak schopná, že za rok bude ve sněmovně další novela. Jiří Štětina (VV) se proto přimlouval za další předlohu, aby seznam drog nebyl přímo v zákoně, ale ve vyhlášce. Vláda by mohla na nová narkotika reagovat rychleji.

Nečas zásah v ČT nevysvětloval

Komunisté chtěli na program jednání zařadit bod, v němž měl zásah vojenské policie  v České tlevizi vysvětlit premiér Petr Nečas (ODS). Koalice to ovšem svými hlasy odmítla. KSČM už dopředu avizovala, že pokud se tak stane, tak se budou komunisté snažit vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. ČSSD o takové reakci zatím neuvažovala, navrhne nejspíš projednání zásahu na mimořádné schůzi sněmovny.

ČSSD pak neuspěla ani se snahou vyslechnout ve sněmovně ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli sporným zakázkám při českém předsednictví EU, které byly uzavřeny s firmou PROMOPRO. Koalice totiž argumentuje tím, že je záležitost v šetření policie a tento bod na program schůze nepustila. Stejně dopadla ČSSD už na únorové schůzi.

"Tady z toho vypustit politickou odpovědnost a říci, že to vyšetřuje
policie, je naprosto nedostatečné a je to ukázka toho, jak kauzu vlastně
zamést pod koberec," namítl místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj se policie určitě nebude zabývat politickou odpovědností ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), který měl před dvěma lety jako bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti předsednictví na starosti. Vondra své pochybení odmítl.

Koalice přehlasovala prezidentské veto

Sněmovna už přehlasovala veto prezidenta Klause, velké reorganizaci úřadů prace už tak nic nebrání. Místo desítek samostatných úřadů práce se stovkami poboček vznikne ředitelství v Praze a pracoviště v krajích a v pověřených obcích. Podle prezidenta je reorganizace úřadů nedomyšlená a posiluje byrokracii. Koalice však byla přesvědčena o výhodách změny struktury úřadů.

Hned na úvod schůze složil poslanecký slib bývalý ústecký primátor Jan Kubata, který v dolní sněmovně nahradil exministra zemědělství Petra Gandaloviče. Ten se počátkem března mandátu vzdal, protože míří na místo velvyslance v USA. Poslanci také uctili minutou ticha oběti katastrofálního zemětřesení a cunami v Japonsku. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) oznámila, že zaslala japonskému parlamentu soustrastný dopis.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24