Jednání o případném vydání Humla k trestnímu stíhání se odkládá

Praha - Mandátový a imunitní výbor se bude zabývat případný vydáním poslance VV Stanislava Humla k trestnímu stíhání až příští týden. Řada členů výboru se totiž z dnešního jednání omluvila. Výbor už na začátku března projednávání přerušil. Sám Huml se nejprve vydání nebránil, po čase ale své mínění obrátil. Pochybuje prý o postupu policie, která ho chce stíhat kvůli údajně zmanipulovanému znaleckému posudku týkajícího se dopravní nehody.

Členové výboru se zatím seznámili s policejním spisem a vyslechli Humlovo stanovisko. Vládní poslanec trvá na tom, že se ničeho nedopustil, a trestního stíhání se nebojí. Kroky policie ale označuje za podivné, mimo jiné poukazuje na to, že policie nevyslechla jeho spolupracovníky, kteří se na vypracování posudku podíleli.

Policie se zajímá o dva roky starý posudek k nehodě nákladního vozu s motocyklem. Dokument vypracovala společnost V.V.V. Expert, jejímž byl Huml ředitelem. Humlům tým se tehdy domníval, že nehoda se mohla stát jinak, než zachycoval policejní plánek, fotodokumentace a skutečné stopy. Trestní oznámení podal soudce Jiří Říha pro podezření z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Výbor projedná vydání poslance Humla (zdroj: ČT24)