Odbory chtějí, aby učitelé bez titulu dostávali stejně jako vysokoškoláci

Praha – Školským odborům se nelíbí, že učitelé s vysokoškolským diplomem berou podle tabulkek vyšší výplaty než jejich kolegové bez titulu. Proto dnes zahájily petiční akci za změny v odměňování pedagogů. Mzdy by prý měly být stejné a učitelé s nižší kvalifikací by měli dostat přidáno. Podle vedení Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství je nástupní plat učitele s vysokoškolkým titulem 20 tisíc korun, učitel bez titulu má ovšem nárok jen na 14 tisíc – přitom se vůbec nehledí na léta praxe.

Ministerstvo školství chtělo do škol přilákat mladé vysokoškolsky vzdělané kantory a jejich starší kolegy motivovat k tomu, aby si vzdělání doplnili. Od ledna proto platí dvě platové tabulky – jedna pro učitele bez titulu a druhá pro vysokoškolsky vzdělané. „Považujeme tu druhou tabulku za diskriminační. Opravdu není žádný jiný resort, kde by za stejně vykonanou práci, a to plně kvalifikovanou, byli zaměstnanci odměňováni ve dvou tarifních tabulkách. Považujeme to za chybné politické rozhodnutí,“ uvedla místopředsedkyně svazu Markéta Vondráčková.

Podle Evy Soukalové z petičního výboru dostává učitelka se středoškolským vzděláním a 27 lety praxe zhruba 17 500 korun. Zatímco její kolegyně vysokoškolačka s měsícem praxe dostává téměř o 2 500 korun víc. „Souhlasíme s tím, aby mladí a vysokoškolsky vzdělaní byli ohodnoceni vysoce, jak si zaslouží, ale takový propastný rozdíl, jako je mezi dvěma tabulkami, by být neměl,“ míní Soukalová. Podle Vondráčkové se navíc zohledňuje i ta vysoká škola, která s profesí nesouvisí. Odbory žádají, aby pro všechny platila tabulka vysokoškolská. Zatím ale nemají spočítáno, kolik by to stálo státní rozpočet.

Komentář Petra Honzejka (zdroj: ČT24)

Petiční akci chtějí odbory ukončit 30. května. Poté archy předají ministrovi školství a vládě. Doufají, že by se tématem mohly zabývat i sněmovna a Senát. Pokud by se situace nevyřešila, zvažují přípravu ústavní stížnosti. „Vyhrožovat hned stávkou a ukončením pracovního poměru není vhodné, ale nemůžeme nic vyloučit,“ dodala Vondráčková.