Platnost osvědčení strojvedoucích se možná prodlouží na 10 let

Praha - Prodloužit platnost stávajících osvědčení strojvedoucích na deset let chtějí senátoři z dopravního výboru. Doporučili tak dnes jednomyslně upravit novelu zákona o drahách, která má podmínky pro práci strojvedoucích zpřísnit. Pokud se s úpravou ztotožní na nadcházející schůzi i Senát, normu dostane sněmovna k novému projednání. Novela také mění postupy při schvalování kolejových vozidel. Novinky jsou ale platné jen pro nově vyráběné stroje. Nové technické požadavky se týkají například komunikačních zařízení na lokomotivách a kolem kolejí nebo deformačních zón vozidel.

Výbor se podle senátora Karla Korytáře (ČSSD) rozhodl novelu spolu s technickými úpravami zpřesnit kvůli tomu, že nebylo jasné, jestli se platnost nynějšího osvědčení prodlouží o pět či deset let. Podle novely totiž mají železniční dopravci vydávat svým strojvedoucím nové osvědčení, kde bude přesně uvedeno, na jakých traťových úsecích a typech lokomotiv mohou jezdit.

Novela má podle ministerstva dopravy zlepšit přístup českých strojvedoucích na zahraniční tratě, protože český dopravce bude moci po řádném přezkoušení vydávat osvědčení i pro cizinu.

Pokud bude norma schválena, bude moci licenci strojvedoucího získat jen osoba starší 20 let, a to na dobu deseti let. Žadatelé budou muset absolvovat preventivní lékařské i dopravněpsychologické vyšetření. Teprve pokud licenci získají, budou moci získat nové osvědčení.

Podle Evropské komise prý Česká republika a sedm dalších zemí EU brání lepší mobilitě strojvůdců. Komise jim vytkla, že zatím nepřevedly do svého práva unijní předpisy týkající se osvědčení strojvůdců. Česku teď kvůli tomu hrozí i soud.