Policistům klesly platy v průměru o 7,7 procenta

Praha - Policistům se snížily mzdy v průměru o 7,7 procent. Uvedl to dnes ministr vnitra Radek John (VV) s tím, že policejní odbory prezentují veřejnosti nepřesná čísla. Odbory tvrdí, že kvůli škrtání různých příplatků je propad mezd vyšší. Dnes ale dostane policie 50 milionů korun na odměny, uvedl John. Stejnou částku dostanou policisté každé čtvrtletí. John tvrdí, že odbory s ministerstvem vnitra nekomunikují, a navíc se politizují.

Příslušníkům bezpečnostních složek se od ledna snížily platové tarify o deset procent. Podle Johna bude ale na konci roku rozdíl nižší, kvůli pravidelným odměnám.

John dnes také kritizoval policejní odbory za to, že s ministerstvem nekomunikují, ale politizují se. Navíc prý nepomáhají policistům s problémy, které by jim příslušelo řešit. Úřad proto podle Johna zřizuje pro příslušníky e-mailovou adresu zpovednice@mvcr.cz, kam se mohou obracet.

Brífink Radka Johna (zdroj: ČT24)

Petice proti Johnovi má 23 tisíc podpisů

Zejména kvůli nezajištění dostatečných finančních prostředků zorganizovaly odbory policistů, hasičů a dalších bezpečnostních sborů před měsícem petiční akci za Johnovo odvolání. Vytýkají mu nejen údajně větší pokles platů, než bylo avizováno, ale i způsob, jakým se vyjadřuje o policistech a hasičích. „Pokud by tady začaly vládnout odbory, já opustím tuto republiku,“ reagoval dnes na jejich volání ministr. Dodal, že se odboráři chovají jako za komunismu.

Stínový ministr vnitra z ČSSD Jeroným Tejc Johnova slova odmítl. „Tento útok na odbory byl nejen zbytečný, nejen nešťastný, ale především účelový,“ poznamenal. Johnovy útoky na odbory budou podle něj mít jen ten efekt, že se policisté a hasiči budou pod petici podepisovat ještě intenzivněji. John ale podle Tejce neříká pravdu ani o konkrétních číslech. „V mnoha případech došlo k mnohem vyšším poklesům tarifů. A důležité jsou především příjmy konkrétních policistů a hasičů,“ podotkl opoziční politik. Jestliže prý s poklesem tarifů zároveň končí příplatky, poklesly mzdy hasičů až 17 procent a u policistů od 12 do 15 procent.

Podle pondělního vyjádření šéfa Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOSP) Milana Štěpánka sesbírali policisté již více než 23 000 podpisů. Odbory zároveň prodloužily termín, do kterého budou budou moci zájemci petici podepisovat, do 20. března. Koncem měsíce pak chtějí dokument zaslat předsedovi vlády Petru Nečasovi.