Za uškrcení novorozeněte bude matka zpytovat svědomí 13 let

Praha - Matku Kláru Saslíkovou, která podle obžaloby loni v dubnu zavraždila své novorozené dítě, dnes pražský městský soud poslal na 13 let do vězení s ostrahou. Saslíková ihned po porodu začala novorozeně škrtit. Když zjistila, že nedýchá, zanechala jeho tělo v křoví a odešla. Rozsudek je nepravomocný, státní zástupce i Saslíková si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Čin se podle obžaloby stal pravděpodobně 22. dubna mezi čtvrtou a osmou hodinou ranní v Praze 9 Čakovicích v ulici K Sedlišti v křovinatém svahu mezi garážemi a železniční tratí. U nepoužívané koleje ženě nejdříve odtekla plodová voda, po porodu novorozenci připravenými nůžkami odstřihla pupeční šňůru a poté ho podle spisu oběma rukama přibližně deset minut škrtila. Když prý zjistila, že její potomek nedýchá, nechala jeho tělo ležet v křoví a odešla. „Udělala jsem největší blbost svého života,“ řekla dnes Saslíková před soudem.

Předsedkyně senátu Veronika Čeplová odůvodnila dnešní rozhodnutí tím, že Saslíková spáchala čin sice s rozmyslem a cíleně, nicméně se k činu doznala, a proto jí senát soudu vyměřil trest pod zákonnou hranicí trestní sazby, která se v tomto případě pohybovala od 15 let výše.