Revoluce na ministerstvech - superúředníci, testy i jistoty

Praha – Jestli se o úřednickém místě mluvilo jako o postu, ze kterého se odchází až do penze, nemělo by to dál platit. Kabinet Petra Nečase nachystal pro lidi v kancelářích pravidelné zkoušky. V rámci právě dokončeného návrhu zákona o úřednících a zaměstnancích veřejné správy jim ale chce na druhou stranu dát i jistotu, že s každými volbami nebudou vyklízet své stoly. Pokud návrh projde Parlamentem, chce jej vláda uvést do praxe už od roku 2013.

Jednou z hlavních změn je povinnost úředníků se neustále vzdělávat a pravidelně dělat postupové zkoušky. Pokud by je nezvládli, hrozila by jim výpověď. Za to jim ale slibuje třeba vyšší důchody a dovolenou v délce až šesti týdnů. „Pokud chceme jít tou cestou, že chceme odpolitizovat a zprofesionalizovat státní správu, tak je potřeba tomu dát přesná pravidla,“ argumentuje pro normu náměstek ministra vnitra František Vavera.

Politizaci státní správy považuje ministerstvo vnitra za další problém, který by se měl řešit. „Mnohdy jsme svědky toho, že ten rezort začíná vlastně od nuly, díky tomu, že se vymění celé vedení toho úřadu a úředníci se s ním musí znovu seznamovat,“ potvrzuje Martin Kameník z občanského sdružení Oživení.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Jako sir Humphrey Appleby

Vládním řešením v navrhovaném zákonu je zavedení takzvaných superúředníků - vedoucích jednotlivých ministerstev. V praxi by to vypadalo tak, že tento superúředník by fakticky vedl celé ministerstvo. Nově zvolený ministr by si na úřad přivedl jen náměstky, sekretářku nebo řidiče. Superúředníka by navíc nemohl odvolat, byl by jmenovaný vládou, a to na dobu delší než jedno volební období – plánuje se na sedm let.

Vydáno pod