Teploty lámaly rekordy, teď se však ochladí

Praha - Teplotní rekordy dnes padly na více než polovině stanic Českého hydrometeorologického ústavu, nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, kde se rtuť teploměru vyšplhala dokonce na hodnotu 19,6 stupně Celsia. Už v pondělí zaznamenaly teplotní rekordy například stanice v Olomouckém kraji. V dalších dnech se však citelně ochladí a bude deštivo, slunečné počasí se vrátí až příští týden.

„Olomouc dnes hlásila 18 stupňů, Kroměříž 17,9 a Brno 18,1 stupňů,“ uvedl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Rekordy padaly také v Čechách, například v Teplicích naměřili 17,9 stupně Celsia. V pondělí byly teplotní rekordy překonány například na řadě míst v Olomouckém kraji, nejtepleji bylo v krajském městě, kde meteorologové naměřili 19,1 stupně Celsia. Na Vysočině sice teploty nebyly rekordní, ale i tak dosáhly nejvyšších hodnot od začátku roku - v Jihlavě naměřili 16,8 °C.

Už dnes večer se začne počasí měnit. V noci vystřídá jasnou oblohu oblačno až zataženo, místy meteorologové očekávají slabý déšť nebo mrholení. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi osmi až čtyřmi stupni Celsia. Ve středu budou teploty ještě poměrně vysoké, mezi 12 až 16 stupni. Většinou ale už bude oblačno, místy slabý déšť, později odpoledne od jihu bude další oblačnost přibývat. Vát bude čerstvý východní až jihovýchodní vítr.

Od středy do neděle pak budou teploty postupně padat, v noci až k bodu mrazu. Denní teploty klesnou o víkendu k šesti stupňům Celsia. Ve čtvrtek a v pátek se objeví déšť, v sobotu a v neděli bude místy možné ještě vidět i sněhové vločky.