Letadla z Japonska nepřiletí plná, v zemi zůstává část filharmoniků

Praha – Dva vojenské speciály přivezou ve čtvrtek z Japonska jen 106 cestujících včetně 11 dětí. Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář uvedl, že zájem o odlet ze země postižené zemětřesením byl velký, řada lidí ale nakonec cestu odřekla nebo na letiště nepřišla. Nevyužito zůstalo 25 míst. Na palubách letadel jsou také dva občané Slovenska, jeden člověk z Polska, jeden z Bulharska a jeden Korejec s vazbami na Česko. Letecké speciály původně do Japonska mířily pro stovku členů České filharmonie, kteří jsou v zemi na turné, kvůli napjaté situaci v zemi pak ale dostaly přednost ženy a děti. Kvůli nižšímu zájmu nakonec odletělo i 41 členů filharmonie. Do Česka by se měly oba stroje vrátit zítra dopoledne. Na letišti v pražských Kbelích projdou pasažéři kontrolou radiace.

Podle ředitele filharmonie Davida Marečka bude zbylých 106 hudebníků čekat, zda speciály přiletí znovu. O tom se rozhodne až po návratu letadel zpět do Česka podle toho, zda bude dostatečná poptávka. Filharmonici mají také koupené letenky na komerční let s odletem v neděli.

V Kanazawě, kde zbytek filharmoniků nyní je, je situace bezpečná, nehrozí ozáření ze zemětřesením zničené atomové elektrárny. Otřesy, které trápí Japonsko od pátku, tam sice cítit jsou, ale jsou podle Marečka tak slabé, že nepůsobí problémy.

Do Japonska letí česká letadla (zdroj: ČT24)

„První zpráva byla taková, že přednost mají ženy, a to všeobecně. To byl klíč, podle kterého vybírala ambasáda. Všechny naše členky, které byly s námi na turné, je jich 11, tak odcestovaly na letiště. To bylo původně konečné číslo, pak jsme ještě dostali nabídku, že další volná kapacita letadla bude 30 osob,“ popsal Mareček rozhodování, kdo poletí do vlasti dřív.

Zbytek výpravy má zamluvené letenky na neděli. „Je to normální linka Lufthansy, která je připravená z Nagoje, už ne z Tokia, do Frankfurtu. To je jedna možnost řešení, pak samozřejmě nevíme, jestli se nebudou speciály ještě vracet, třeba jeden z nich s humanitární pomocí nebo jak to vlastně bude dál, čili to je taky vlastně možnost,“ uvedl. V úterý odpoledne premiér Petr Nečas oznámil, že bude-li nutné přepravit větší počet lidí, než umožní kapacita obou vypravených letadel typu Airbus A319, vyšle Česká republika letadla do Japonska opět.

Orchestr už v Japonsku hrát nebude, poslední dva koncerty filharmonici zrušili, aby mohli kdykoli odletět. Pokud filharmonie připraví nějaký charitativní koncert, bude až v České republice, míní Mareček.