Dobeš nakonec Bátoru angažuje

Praha - Bývalý kandidát nacionalistické Národní strany Ladislav Bátora, o kterém se spekulovalo na post prvního náměstka ministra školství Josefa Dobeše (VV), bude nakonec ministrovým poradcem. Píše o tom deník Právo s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Nastoupit má Bátora od dubna s úkolem radit Dobešovi především v ekonomických otázkách. Kolem jeho angažmá se strhla vlna protestů. Za nepřijatelné označil jeho přijetí na ministerstvo premiér Petr Nečas. Naopak za Bátoru se postavil prezident Václav Klaus.

Dobeš v úterý jmenování Bátory odmítl komentovat. „Své rozhodnutí zveřejním 1. dubna a nepůjde o apríl,“ řekl Právu. Ministr Dobeš v posledních týdnech čelil několika kauzám, kvůli nimž se dokonce začalo v politických kuloárech údajně mluvit o jeho výměně. Musel vysvětlovat mimořádné odměny svým manažerům, podíl na seminární práci své podřízené, sledování elektronické korespondence na úřadě nebo právě spekulace o výměně náměstků.

Nejen Bátorova minulost spojená s Národní stranou, ale i řada jeho názorů je označována za kontroverzní. Bátora se ostře vymezuje kromě jiného proti evropeismu, multikulturalismu, feminismu, antidiskriminaci či ekumenismu. Je předsedou konzervativní iniciativy D.O.S.T., která stejně jako Klaus odmítala Lisabonskou smlouvu a staví se proti Evropské unii. Prezident se v tisku Bátory zastal, kauzu okolo jeho zaměstnání na ministerstvu školství označil za „diktaturu politické korektnosti“.

Nečas naopak uvedl, že člověk, který kandidoval za Národní stranu, nemá v jeho administrativě místo. „V tom není vůbec žádné hodnocení jeho kvalit, nekvalit, jeho vzdělání, nevzdělání, schopností, neschopností, jeho názorů, nenázorů. To je prostě konstatování faktu, že vědomě kandidoval za stranu, která je extremistická, která je nepřijatelná v demokratickém spektru. To je vážný politický krok a není možné, aby byl nominován jako politicky nominovaný náměstek ve vládě, v jejímž čele stojím,“ řekl již dříve.

Václav Klaus (vlevo) a Ladislav Bátora
Zdroj: ČT24/Jan Vorka