Vojenská policie vrátila do televize část zabavených věcí

Praha - Vojenská policie se dnes opět vrátila do České televize. Přišla vrátit část věcí, které zabavila při páteční razii v kanceláři Karla Rožánka a dalších dvou redaktorů. Podle státního zástupce vojáci při zásahu chybovali, když odnesli i věci, které nesouvisely s hledanými dokumenty. Podle právníka ČT Martina Elgera policie vrátila téměř vše, co zajistila, s výjimkou asi 100 kazet. Listina, kvůli které policie přišla, ale v kanceláři nebyla. ČT proto trvá na vrácení všech věcí, které byly podle jejího právního názoru zabaveny neoprávněně. Elger zároveň uvedl, že televize zvažuje podání ústavní stížnosti, aby se podobným situacím předešlo. Podle jeho názoru zde totiž došlo ke střetu mezi právem na ochranu zdroje a výjimkou, která je pro trestný čin ohrožení utajované informace. Pověřený šéf Vojenské policie Jiří Neubauer dnes informoval o prvních závěrech šetření inspekce VP. Na jejich základě dočasně zprostil služby velitele zásahu Pavla Marečka.

„Stále chybí některé nosiče, bylo nám řečeno, že z technických důvodů, protože je nedokázali tak rychle přehrát. My samozřejmě trváme na jejich vydání co nejdříve,“ uvedl Elger. Podle vedoucího domácí redakce ČT Roberta Maleckého policie vrátila zabavené věci s tím, že už je nepotřebuje pro další vyšetřování: „Což je v lehkém rozporu s usnesením Městského státního zastupitelství v Praze.“ Neubauer dnes na tiskové konferenci oznámil, že Vojenská policie televizi vrátila 80 procent zabavených věcí. „Redaktorům Luboši Rosímu a Richardu Samkovi byly vráceny všechny zajištěné věci, aniž by byly jakkoli zkoumány,“ dodal. Ministr obrany Alexandr Vondra je rád, že VP „projevila dobrou vůli a přivezla tentokrát civilizovaným způsobem příslušné materiály“.

Šéf VP: Policisté nepostupovali podle platných právních předpisů

Neubauer dnes zároveň oznámil, že v úterý večer dočasně zprostil služby velitele pátečního zásahu Pavla Marečka. Pověřený šéf Vojenské policie na brífinku uznal, že policisté při prohlídce budovy chybovali. VP ale podle něj i přes nevhodně zvolený postup pokračuje v šetření podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace: „Činíme všechna potřebná šetření a opatření ke zjištění pachatele trestného činu.“ 

Jiří Neubauer:

„Podle státního zastupitelství zákon o rozhlasovém a televizním vysílání neumožňuje poskytovat ochranu zdroji a obsahu informací v případech, kdy se vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace.“

Adekvátnost nasazení sil a prostředků při zásahu šetří vedle inspekce ministerstva obrany i oddělení inspekce a vnitřní kontroly VP: „V dané věci bylo doposud zjištěno, že úkon nebyl organizačně realizován podle platných právních předpisů, nebyly dodrženy stanovené zásady pro informování odpovědných osob Vojenské policie, včetně ministra obrany,“ uvedl Neubauer, podle kterého nebyla dostatečně zhodnocena ani bezpečnostní situace v objektu ČT, zejména v prostoru vstupu. „Prokázaná pochybení policejního orgánu VP budou řešena v souladu s právními předpisy,“ dodal.  

ČSSD chce vyvolat mimořádnou sněmovní schůzi

Kauza zásahu v ČT se dostala už i na půdu Parlamentu. Opoziční ČSSD dnes oznámila, že se rozhodla vyvolat mimořádnou sněmovní schůzi, na které by poslanci měli zásah Vojenské policie v ČT probrat. ČSSD chce řešit i kauzu ProMoPro. Žádost o mimořádnou schůzi musí podepsat nejméně 40 poslanců, sociálních demokratů je 56. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) bude muset schůzi svolat do deseti dnů od doručení žádosti. Sněmovna ale potom nemusí schválit její program. Příští týden v úterý se sejde i sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost, který by chtěl slyšet vyjádření Vojenské policie, proč zásah proběhl takovým způsobem. Opozice chtěla diskutovat o zásahu v ČT už včera, bod ale na program schůze neprosadila.

V souvislosti s prohlídkou kontrolovala postup svého podřízeného, žalobce Vladimíra Mužíka, také pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová. Konstatovala, že jednal podle zákona a odůvodněně. Jeho postup však ještě přezkoumává Vrchní státní zastupitelství v Praze. Za rozhodnutím o povolení k prohlídce si stojí i Obvodní soud pro Prahu 6. Odpovědnost za způsob prohlídky nese podle soudu Vojenská policie.

Desítka vojenských policistů v kuklách a se samopaly vtrhla v pátek večer do budovy zpravodajství ČT. Na základě soudního příkazu hledali spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve redaktor Karel Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Česká televize kvůli páteční akci podala na Vojenskou policii trestní oznámení. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) postavil mimo službu náčelníka Vojenské policie Vladimíra Ložka i dva důstojníky, kteří byli přímo odpovědní za způsob provedení zásahu. Jsou to Drahoslav Blažek a Jaroslav Kolář. Všichni tři budou mimo službu až do vyšetření případu.

Vydáno pod