Kusy mostů padají na dálnice, na opravu nikdo nemá

Praha – Silniční mosty v zemi jsou v dezolátním stavu. Nikdo je desítky let neopravoval, a proto se jejich stav výrazně zhoršuje. Ministerstvo dopravy eviduje asi 70 staveb v žalostném stavu - většinou se jedná o mosty ve správě obcí a krajů. Problémy ale ministerstvo přiznává i na mostech nad dálnicí D1 a na silnicích prvních tříd, které patří státu.

V žalostném stavu je i most, který kříží dálnici D1 na 83. kilometru nedaleko Humpolce. Případnou opravu kompikuje i to, že se k mostu nikdo nehlásí. Podle nedaleké obce Jiřice by mělo stavbu udržovat státní Ředitelství silnic a dálnic, to se však k mostu vůbec nevyjadřuje. „Most je v dezolátním stavu. Odpadávají kusy betonu a hrozí, že dojde k nějakému úrazu,“ popsal stav mostu jiřický starosta Miroslav Jirků. Podle mluvčího ministerstva dopravy Jakuba Ptačinského je jiřický most pouze jeden z mnoha. „Beton a asfalt dosluhuje. Máme problémy na dálnicích, dálničních mostech,“ podotkl.

Ještě hůře na tom jsou mosty na regionálních silnicích. O jejich vlastnictví sice není spor, ale kraje na jejich údržbu nemají peníze. Kraj Vysočina musí co nejdříve opravit čtyři mosty, které jsou v havarijním stavu. Údržbu by ale nutně potřebovalo i dalších 129 silničních mostů, které jsou ve špatném stavu. Protože není zač mosty opravovat, ty, které by mohly brzy spadnout, kraj raději uzavřel. Auta tak nemohou například na památkově chráněný most v Úsobí nebo na most v Josefodole. Krajský úřad je přesvědčen o tom, že by na mosty měla přispět vláda. „Bude čím dál tím víc mostů, které budou v havarijním stavu, a pokud se stát koncepčně nezačne tímto zaobírat, kraje nebudou schopny to utáhnout,“ řekl náměstek vysočinského hejtmana Libor Joukl.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy skutečně zvyšuje peníze na údržbu silnic, které krajům dává. Podle mluvčího Ptačinského dostanou regiony letos přidány čtyři miliardy, v příštím roce to bude souhrnně devět miliard. Krajům ale na opravy mostů nejspíš stejně nezbude. Z téhož balíku peněz budou muset zaplatit opravy silnic po zimě, které jsou akutnější.

Vydáno pod