Přímá volba starostů může přinést komplikace

Praha - Přímá volba jako vládní recept na vtažení lidí do politiky. Kabinet chce, aby vedle prezidenta vybírali voliči přímo i starosty. Sedmdesát procent z oslovených starostů v anketě ministerstva vnitra se zatím vyslovilo pro. V některých obcích na venkově se naopak obávají, že nabízená změna jim život spíš zkomplikuje. Vláda by přímou volbu chtěla v menších obcích, asi do 1 500 obyvatel.

Evropské státy se k přímé volbě stavějí tak půl na půl. Zavedli ji třeba na Slovensku, tamní zkušenosti ale ukazují, že nevyzpytatelní voliči mohou klidně vybrat zastupitele a starostu z jiných politických táborů. „Život v té obci je ochromen. Zastupitelstvo neschvaluje návrhy starosty a tak dále,“ tvrdí výkonný místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech. Podle starosty obce Ořech Miroslava Helta by se starosta v tom případě stal spíše figurkou.

Někteří starostové se také obávají, aby z velké politiky nepřišly do vsí i velké sliby, na které by kandidáti nalákali voliče a pak nevěděli, co si v úřadu počít. „Nerad bych rozdával tady řízky nebo jitrnice nebo růže a sliboval lidem to, co nesplním,“ říká starosta Tachlovic Miroslav Mareš.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Další nástraha číhá v možné korupci. Přímá volba by pravděpodobně i posílila pravomoci starostů - a uplatit jednoho člověka je snazší než ovlivnit celé obecní zastupitelstvo. Názory z obcí bude ministerstvo vnitra sbírat do konce března, pak je předá vládě. Potřebné změny zákonů mají být hotové koncem roku.