Vláda projedná novelu zákona o veřejných zakázkách

Praha - Novela zákona o veřejných zakázkách, která má každoročně šetřit desítky miliard ze státního rozpočtu, bude hlavním bodem dnešního jednání vlády. Předloha z dílny ministerstva pro místní rozvoj má být jedním z klíčových vládních protikorupčních opatření. Novela především snižuje a sjednocuje maximální hodnotu zakázky, na které nebude třeba vypisovat tendry, na jeden milion korun. Vrátit by se kabinet měl i k hospodaření zdravotních pojišťoven, chce jim doporučit, aby snížily náklady na provoz o deset procent. Ministři by mohli rozhodnout také o českém podílu na finanční pomoci, kterou EU nasměruje do zemětřesením zničeného Japonska.

Vláda se dnes schází k pravidelnému zasedání a hlavním bodem bude novela zákona o veřejných zakázkách. Ta počítá s několika novými pravidly, které by podle ministra pro místní rozvoj Kamila Janovského mohly státní pokladně přinést až devadesát miliard korun ročně.

Hlavní změnou je pravidlo, kdy na maximálně jeden milion se sníží a sjednotí ceny zakázek, na které nebude nutné vypisovat výběrová řízení. V současné praxi platí to, že limit činí u dodávek či služeb dva miliony, u stavebních prací šest milionů korun. Další citelnou změnou je pravidlo vyhlášení výběrových řízení. Pokud se do výběrového řízení nepřihlásí aspoň tři firmy, bude se muset vyhlásit znovu. Zákon by také měl zavést pojem významná zakázka, což by byl tendr s konečnou cenou nad 300 milionů, který by procházel důraznější kontrolou odborníků.

Bodem číslo jedna na zasedání vlády jsou veřejné zakázky (zdroj: ČT24)

K9 si vyslechne propočty dopadů plánovaného navýšení DPH

Během jednání kabinetu nebo po něm se ve Strakově akademii zřejmě koaliční politici sejdou také ve formátu K9, aby vyslechli propočty dopadů plánovaného navýšení DPH na rodiny s dětmi a důchodce. Vláda by tak mohla říct, s jak vysokými daňovými odpočty na děti mohou rodiny počítat a jak vysoká bude vládou slibovaná valorizace penzí.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek podle dnešních Hospodářských novin přijde na setkání K9 s návrhem, podle kterého by se penze zvýšily jako obvykle až v lednu, přičemž na valorizaci by mělo místo původně plánovaných 12 miliard korun postačit pouhých osm miliard. Podle výpočtů ministerstva totiž zvyšování DPH v příštím roce nezpůsobí žádné výrazné zdražení. „O tom budeme ještě jednat na K9, výsledek lze těžko předvídat,“ řekl HN Drábek.

Na stůl dostanou ministři během pravidelného zasedání návrh zákona, kterým se ruší zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních. Vzhledem k tomu, že ho předkládá skupina vládních poslanců v čele s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09), dá se očekávat souhlas kabinetu. Opačně se vláda zřejmě postaví k opoziční novele, která upravuje střet zájmů. Poslanci, senátoři a krajští zastupitelé by podle ní posuzovali, zda je některý z nich při projednávání určité záležitosti ve střetu zájmů. V současnosti o tom hlasují jen obecní zastupitelé.

Leoš Heger
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK