Vládní speciály přivezly z Japonska 106 lidí

Praha - Na armádním letišti v pražských Kbelích přistála krátce po šesté ráno dvě vojenská letadla s lidmi evakuovanými z Japonska. Oba speciály dopravily dohromady celkem 106 lidí, kteří využili možnost odletět zdarma ze země postižené následky zemětřesení a vlnou tsunami. Na letišti cestující přivítal ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Vyslání dalších zvláštních letadel se zatím neplánuje.

Kromě Čechů byli na palubách také dva občané Slovenska, jeden člověk z Polska, jeden z Bulharska a jeden Korejec s vazbami na Česko. Letecké speciály původně do Japonska mířily pro stovku členů České filharmonie, kteří jsou v zemi na turné. Přestože kvůli napjaté situaci v zemi dostaly přednost ženy a děti, nakonec díky nižšímu zájmu odletělo přeci jen i 41 členů filharmonie. 65 členů hudebního tělesa ještě v zemi zůstává. Domů se dostanou letadlem společnosti Lufthansa s přistáním v Mnichově. Odtud pak pojedu do Česka autobusem.

Václav Bošek, pracující v Japonsku, o místních lidech zasažených katastrofou:

„Oni jsou fantastičtí v tom, že dokáží jednat jako skupina lidí. Nikde se nestrkají, vždycky stojí frontu…“

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Do zemětřesením postižené země vyslala letouny armáda v úterý večer po dohodě premiéra Petra Nečase s ministry. Zájem o odlet z ostrovního státu byl podle ministerstva zahraničí velký, řada lidí ale nakonec cestu odřekla nebo na letiště nepřišla. „Zaslechl jsem, že odkudsi neměla nějaká část lidí možnost přijet,“ řekl pro ČT po příletu jeden z filharmoniků Jaroslav Pondělíček. Nevyužito tak v letadlech zůstalo celkem 25 míst. Ministerstvo to trochu překvapilo.

Japonsko po zemětřesení čelí havárii jaderné elektrárny Fukušima 1, radiace hrozí podle dosavadních informací pouze v jejím bezprostředním okolí. Z bezpečnostních důvodů si cestující po příletu mohli nechat změřit míru radiace. „Testy byly dobrovolné, byl o ně velký zájem. Všechny dopadly negativně,“ uvedl ministr obrany Alexandr Vondra. Speciály přijdou českou vládu celkem na 4 miliony korun. Peníze se najdou ve vládní rozpočtové rezervě, která počítá s humanitárními potřebami tohoto charakteru.

Pilot jednoho z letadel a zástupce velitele letecké základny v KbelíchLibor Tomolya uvedl, že po dobu strávenou v Japonsku žádnou radioaktivitu nenaměřily ani přístroje, které měli letci na palubách. V současných podmínkách by prý do Tokia letěl znovu. „Věděli jsme o tom, co se tam děje. Ale věděli jsme také, že ta zóna není až tak nebezpečná, jak se o tom hovoří,“ uvedl Tomolya. Nad Japonskem podle něj neplatí žádná zvláštní omezení leteckého provozu.