Krejčík je bez viny, tvrdí Vojenská policie

Praha - Podezření, kvůli nimž musel v roce 2007 ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Miroslav Krejčík odejít z čela tajné služby, se podle šetření Vojenské policie neprokázala. To znamená, že nesháněl kompromitující materiály na tehdejší náměstky exministryně obrany Vlasty Parkanové. Informoval o tom deník Právo. Tato podezření byla rovněž předmětem utajované zprávy, pro kterou si v pátek došla Vojenská policie (VP) do budovy zpravodajství České televize, dokument ale nenašla.

Utajený dokument je zřejmě jen pamflet bez reálného základu. Svým šetřením k tomu dospěla sama Vojenská policie. „Vojenská policie tyto informace prověřovala v rovině poznatku, ale nezjistila žádné skutečnosti, které by ve věci opravňovaly zahájení úkonu trestního řízení,“ uvedl mluvčí VP Jan Čermák. „To jen dosvědčuje, že jeho odchod byl politickým rozhodnutím,“ komentoval to poslanec a předseda sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD).

Tajnou zprávu připravil Krejčíkův nástupce Pavel Adam a předal ji ministryni Parkanové, která pak Krejčíka přiměla k rezignaci. Parkanová tvrdí, že byl její postup správný a za tím si stojí i dnes. „Dokument netvrdil, že se pan Krejčík dopouští trestných činů, ale jednání, které je neslučitelné s postavením ředitele tajné služby. V případě tak vážných pochybností jsem přesvědčena, že jeho odchod byl správný,“ vyjádřila se Parkanová (TOP 09, dříve KDU-ČSL).

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Vyjádření Miroslava Krejčíka

„Cítil jsem to tehdy jako křivdu, nyní se ukazuje, že to opravdu svým způsobem bylo zmanipulované. Nechtěl bych ale, aby zapadla činnost těch lidí, kteří tu zprávu vyrobili.“

Krejčík chce nyní vědět, jestli jeho nástupce Adam a další, kteří jsou pod zprávou podepsaní, jednali z vlastní iniciativy nebo na něčí pokyn. Ministerstvo obrany teď čeká, jak dopadne vyšetřování trestního oznámení, které začátkem roku podal Miroslav Krejčík pro pomluvu. Až potom úřad rozhodne, jak naloží s autorem informační zprávy.

Vydáno pod