Vláda určila vyjednavače s církvemi, je mezi nimi i Weigl

Praha - Vláda dnes jmenovala sedmičlennou komisi pro jednání s církvemi. Zasednou v ní i ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) a kancléř prezidenta Jiří Weigl. Cílem komise bude nalézt spolu se zástupci náboženských společností shodu v otázce majetkoprávního vyrovnání. Už v lednu ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) uvedl, že v komisi zasednou vedle něj například také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) či místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV). Premiér Petr Nečas po jednání kabinetu dodal, že chce, aby součástí jednání byla také dlouho odkládaná mezistátní dohoda mezi Českou republikou a Vatikánem.

Besser už počátkem týdne uvedl, že věří v dohodu, a to i napříč politickým spektrem. O vládní komisi poprvé mluvil 12. ledna při podpisu deklarace o shodě mezi ministerstvem kultury a zástupci církví. Dohoda počítala mimo jiné s tím, že stát do roku 2014 nebude zvyšovat objem peněz na platy duchovních a dá jim větší svobodu v tom, jak peníze přerozdělí. Tehdy obě strany deklaraci označovaly za první významný krok, který povede k dohodě o majetkoprávním vyrovnání a restitucích.

Vyjednávací skupinu jmenují i církve

Církve a náboženské společnosti zatím vyčkávaly na krok vlády. Jakmile stát jmenuje svou vyjednávací skupinu, ke stejnému kroku přistoupí také církve. Podle předsedy Ekumenické rady církví Joela Rumla se dá předpokládat, že na straně církví v komisi zasednou zejména ekonomové.

Majetkoprávní vyrovnání státu a církví stále není dořešené. Podle dohody z roku 2007 se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty, zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Proti dohodě se tehdy postavila levice a bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý.  

Ministr kultury Jiří Besser při protestu zaměstnanců Státní opery Praha před ministerstvem kultury proti způsobu reorganizace pražských operních scén
Zdroj: ČT24