Vláda: Zdravotní pojišťovny by měly snížit náklady

Praha - Zdravotní pojišťovny by podle vlády měly šetřit a snížit provozní a personální náklady. Kabinet proto ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi uložil, aby začal s pojišťovnami jednat o možnostech zmenšování jejich fondů na provoz a prevenci ve prospěch fondů základních. Ušetřit by se tak podle vlády mohlo až 1,5 miliardy korun. Vláda také chce, aby pojišťovny dále nerozšiřovaly síť o nové zařízení. Pojišťovny se ale plánu vlády brání. Tvrdí, že mají nejnižší provozní náklady v Evropě, a pokud je budou muset ještě snížit, ohrozí to jejich kontrolní činnost. Kabinet dnes zároveň informoval, že ve sněmovně podpoří návrh na zrušení zákona o neziskových nemocnicích.

„Provozní náklady zdravotních pojišťoven mají dlouhodobě sestupnou tendenci: z původních 12 procent na sedm procent bez investic až na nynějších 3,2 procenta včetně investic. Jedná se o nejnižší provozní náklady zdravotních pojišťoven v Evropě,“ řekl ve středu prezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček. Z provozních peněz podle něj pojišťovny část věnují i na úhrady lékařům a nemocnicím za léčení. V letech 2008 až 2010 tak přesunuly ve prospěch pacientů-pojištěnců téměř 800 milionů korun.

Pojišťovny: Pokud snížíme náklady, revizním doktorům se sníží platy

Gajdáček připomněl, že od vstupu ČR do EU stoupla pojišťovnám administrativa o 30 procent, i když podíl provozních nákladů klesal. Z těchto nákladů 87 procent souvisí s činnostmi danými zákonem, jako kontrola výběru pojistného, revizní činnost, smluvní politika, servis pro pojištěnce či náklady na mezistátní vyúčtování zdravotní péče. Zbylých 13 procent má souvislost nepřímou, jde o vzdělávání, procesy řízení kvality, informace pro zdravotnická zařízení a plátce pojistného či náklady na provoz národního referenčního centra.

Podle viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven a šéfa Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance Vladimíra Kothery využily pojišťovny v předchozích letech při zvyšování efektivity všech dostupných rezerv. Věří proto, že ve správních radách se ještě seriózně probere, co je a co není možné. Pokud by pojišťovny musely snížit o deset procent náklady, sníží o deset procent i platy. Méně by dostali revizní doktoři, takže rozdíl mezi jejich platy a platy lékařů v nemocnicích se ještě prohloubí.

Kabinet chce zrušit i zákon o neziskových nemocnicích

Koaliční vláda dnes také informovala, že podle očekávání ve sněmovně podpoří návrh na zrušení zákona o neziskových nemocnicích. Norma je podle předkladatelů nefunkční, rozporná a nekoncepční, její část navíc zrušil zhruba před čtyřmi lety Ústavní soud. Návrh předložili koaliční poslanci včetně ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath krok koalice již dříve kritizoval. Domnívá se, že zrušení zákona je snahou připravit půdu pro privatizaci nemocnic.

Jak stoupnou náklady pojišťoven a nemocnic
Zdroj: ČT24