Auto s antiradarem zabaví policisté sami

Pardubice – Řidič, který poruší zákon, už neunikne trestu jen kvůli zmatení úředníků. Poté, co v Pardubicích vyvázl muž přistižený policií při používání aktivního antiradaru, protože magistrátní úředníci měli volno a nemohli přestupek řádně zadokumentovat, dohodla se policie s magistrátem, jak budou nadále postupovat v podobných případech. Policisté budou moci o víkendech auto zadržet a přítomnost antiradaru zdokumentovat sami a později záznamy úředníkům předat. Magistrát slibuje, že nadále každý řidič, který bude v Pardubicích přistižen při použití aktivního antiradaru, na chvíli přijde o auto a nevyhne se vysoké pokutě.

Zabavovat auta s nelegální rušičkou radarového signálu začali Pardubičtí jako první v Česku. Potřebují je jako důkaz – aby mohli prokázat, že je skutečně funkční. „Důležité je, aby bylo prokázáno, že aktivní antiradar byl funkční a na vozidle umístěn v době, kdy bylo auto kontrolováno a zastaveno,“ zdůvodnil zabavení vozu policejní mluvčí Jozef Bocán.

Čtyři případy už magistrát vede ve správním řízení. Za použití rušičky hrozí pokuta až 100 tisíc, řidič se po kontrole policií musí bez auta obejít několik hodin. „Odhalit funkčnost antiradaru je otázkou dvou až čtyř hodin. Záleží na typu a propracovanosti antiradaru,“ vysvětlil soudní znalec Daniel Pýcha.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Nový postup zajišťování důkazů je pro řidiče, kteří aktivní antiradary používají, nepříjemné překvapení. Navíc se zřejmě brzy rozšíří i mimo Pardubice. O to, jak postupovat při zabavení auta vybaveným rušičkou radarového signálu, se zajímají radnice jiných měst, pardubický magistrát chce své zkušenosti předat i ministerstvu dopravy.