Soud poslal Otakara T. do vazby, hrozí mu výjimečný trest

Praha - Obvodní soud pro Prahu 8 dnes vyhověl návrhu státní zástupkyně a poslal Otakara Tomka do vazby. Muž je obviněný z vraždy a znásilnění devítileté Aničky. Soudce Petr Novák uvedl, že vazba byla uvalena kvůli hrozbě, že by se muž pokusil uprchnout nebo by opakoval trestnou činnost, pro niž je stíhán. Obviněný podle Nováka svou vinu před soudem popřel a dál se odmítl vyjadřovat. Policisté však mají dostatek nepřímých důkazů proti Otakaru Tomkovi a prokázali, že se pohyboval na místě činu. Devítiletá dívka byla po pětiměsíčním pátrání ve středu nalezena mrtvá v Praze-Troji.

Soudce, který na podzim obviněného pustil na svobodu, přesvědčilo tentokrát i to, že batoh, na kterém bylo DNA obviněného, našli kriminalisté blízko těla oběti. „Důvodem, proč byl vzat do vazby, je i to, že tělo bylo nalezeno nedaleko místa, kde byly nalezeny ty věci, a on tam byl, o tom je jasný důkaz,“ uvedl Novák.

Podle mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové byl podán návrh na uvalení vazby i s ohledem na právní kvalifikaci skutků, pro které je obviněný stíhán: „Navíc mu hrozí až výjimečný trest.“ Otakara Tomka čeká také rekonstrukce na místě činu. Po ukončení vyšetřování se případu ujme Městský soud v Praze, který řeší nejzávažnější kriminální kauzy.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Petr Novák, soudce:

„V tuto chvíli bezprostřední přímý důkaz neexistuje, ale byla provedena prohlídka těla i pitva a bude spousta důkazů, biologických materiálů. Byly odebrány vzorky a odeslány na expertízy.“

Dívka se ztratila 13. října loňského roku na cestě ze školy v ulici Pod Písečnou. Od té doby po ní pátraly desítky policistů, městských strážníků, vojáků, hasičů a psovodů. V Troji se ale našel jen její batoh, láhev s pitím a později ještě klíče. Ve středu policie v oblasti nalezla tělo, u nějž expertízy s největší pravděpodobností prokázaly, že patří ztracené dívce. Pitva poté určila, že dítě zemřelo násilnou smrtí.

Obviněný Otakar Tomek byl už v minulosti v souvislosti se zmizením Aničky vyšetřován, protože testy DNA mimo jiné potvrdily, že držel v ruce její batoh. Muž však policii vždy tvrdil, že dívku neviděl a že jí nijak neublížil. Už od loňského roku je stíhán pro trestné činy zbavení osobní svobody a krádeže vloupáním, mluvčí policie ve čtvrtek sdělila, že kriminalisté muži prokázali 17 případů majetkové trestné činnosti na území Prahy 8 a ve Středočeském kraji. Podle všeho má podobných případů na svědomí více.

Otakar T.
Zdroj: ČT24/Aktuálně.cz
Vydáno pod