České dráhy otevřou na Karlovarsku čtyři půjčovny kol

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji by mohli zájemci už v dubnu využít čtyř nových půjčoven kol na železnici. České dráhy společně s Karlovarským krajem otevřou cyklopůjčovny v Chebu, Karlových Varech - dolním nádraží, Mariánských Lázních a Sokolově. Zapůjčená kola bude možné po domluvě vracet, případně půjčovat také ve stanicích Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Loket a Nejdek, informovala o tom mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Nejrozsáhlejší síť půjčoven kol v rámci České republiky je v Jihočeském kraji.

Projekt cyklopůjčoven navazuje na vybudováním páteřní cyklostezky z Karlových Varů do Chebu údolím řeky Ohře, která navazuje na další cyklistické trasy v Krušných horách, Slavkovském a Českém lese i v sousedním Bavorsku, Sasku a Durynsku.

„Celkem máme k dispozici třicet kvalitních zcela nových kol, 22 trekingových a osm horských, a to v pánské i dámské verzi. Kola jsou slušně vybavená a samozřejmostí je i možnost zapůjčení si přilby,“ uvedl ředitel karlovarského krajského centra osobní dopravy ČD Vladimír Omelka. Aby se informace o možnosti vypůjčit si kolo na nádražích rozšířila, dráhy oslovují i městská infocentra i lázeňská a ubytovací zařízení. 

Na vyjmenovaných tratích Českých drah je možné vypůjčené kolo přepravovat zdarma. Největší výhodou ale je, že cestující mohou vrátit kolo jinde, než si ho půjčili. Ve vlacích ostatních dopravců, případně v autobusech, zaplatí cestující poplatek za kolo podle tarifu dopravce.

Karlovarský kraj byl jedním ze čtyř regionů, kde dosud cyklopůjčovny nefungovaly. „Proto jsme rádi, že toto bílé místo zaplníme a naše nabídka pro vyznavače cykloturistiky se ještě rozšíří. Kromě podpory budování a údržby cyklotras, oblíbeného internetového Cykloportálu a pravidelných příspěvků na značení tras je to další důležitý krok v naplňování krajské strategie rozvoje cyklistiky a cykloturistiky,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil.

Před zapůjčením kola chtějí železničáři vidět dva platné osobní doklady a skládá se vratná kauce 1000 nebo 2500 korun pro skupiny tří až čtyř osob. Půjčovné pro jednu osobu bude na 24 hodin 180 korun, pro držitele In-karty Českých drah pak 140 korun. Dvoudenní nájemné bude 320 korun, na tři dny bude půjčovné 450 korun.

Kola v půjčovně ČD v Chrudimi
Zdroj: ČT24