Pardubický kraj chystá další slučování středních škol

Pardubice - Pardubický kraj chystá další slučování středních škol. Splynout by měly školy v Chocni, České Třebové a Přelouči. Oproti dřívějšku chce kraj někde spojit značně rozdílné subjekty. V Přelouči má být sloučeno gymnázium a střední odborné učiliště technické, v Chocni se plánuje sloučení obchodní akademie a střední školy cestovního ruchu a v České Třebové se připravuje splynutí Střední školy Gustava Habrmana a střední odborné školy a učiliště technických oborů. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

V Přelouči má být sloučeno gymnázium a střední odborné učiliště technické. „To snad ne, to je hloupost,“ řekl listu zastupitel opoziční ODS a člen školského výboru Simeon Karamazov. Podle krajské radní pro školství Jany Pernicové (ČSSD) je ale cílem vytvořit jednu silnou školu, která ustojí úbytek dětí. „Přeloučské gymnázium má s naplněním problémy. A my ho chceme zachovat. Tak, aby děti nemusely dojíždět za vzděláním do Pardubic. A to by jinak nešlo,“ uvedla Pernicová.

Školy čeká spojení už se začátkem nového školního roku v září. Přesto by všechny děti měly dostudovat tam, kde studovat začaly. „Školy by měly formálně splynout k prvnímu září. Ale ve skutečnosti to bude trvat mnohem déle. Přijímací řízení se bude konat do obou škol zvlášť,“ řekl ředitel přeloučského učiliště Jindřich Janka. Návrh je akceptovatelný i pro ředitele gymnázia Libora Pacáka. Škola by tak po splynutí měla fungovat pod názvem Gymnázium a střední odborná škola Přelouč a nabízet jak všeobecné, tak odborné vzdělání.

Slučování v Chocni nebude bez protestů

Emoce u zaměstnanců vzbudilo plánované sloučení choceňské obchodní akademie a střední školy cestovního ruchu. Ta se bude slučovat v posledních sedmi letech už podruhé. V roce 2003 to bylo již s Integrovanou střední školou technicko-hospodářskou ve Vysokém Mýtě. Zatímco tehdy byla nástupnickou školou právě střední škola obchodu a služeb, teď bude nástupnickou školou obchodní akademie. „Jsou to dvě podobné školy v jednom městě, mají příbuzné obory. Navíc chceme udržet obchodní akademii, do které se hlásí každý rok o něco méně dětí,“ řekla Pernicová.

Asi nejmenší rozpaky vyvolalo plánované splynutí Střední školy Gustava Habrmana a střední odborné školy a učiliště technických oborů v České Třebové. „Diskutovalo se tady o tom už dlouho. Vznikne silnější subjekt, který bude mít silnější pozici,“ uvedl zastupující ředitel technické školy Bohuslav Pilgr. I po sloučení se toho ve škole mnoho nezmění, budovy školám zůstanou, ale budou vystupovat pod jednou hlavičkou.

Před měsícem již krajské zastupitelstvo schválilo jinou fúzi. V Pardubicích splyne střední odborná škola a učiliště školy Poděbradská a střední potravinářská škola.

Vydáno pod