Sanace skály opět uzavře silnici u Měchenic

Praha - Odstraňování skály mezi pražskou Zbraslaví a Měchenicemi opět uzavře od 22. do 28. března pro veškerou dopravu úsek silnice II/102. Přerušen bude i provoz autobusů, informoval o tom mluvčí organizace Ropid Filip Drápal. Změny se tak dotknou linek 314, 338, 361, 390. Zavedena bude také zvláštní linka 707 mezi Smíchovským nádražím a Vraným nad Vltavou s návazností na vlak. V lednu se v těchto místech sesunula skála a silnici zavalily tuny kamene. Skála byla tehdy provizorně zajištěna, podle Drápala se s dalšími pracemi čekalo na vhodnější počasí.

„Je naplánováno, že od úterý se ten úsek uzavře a budou tam pokračovat práce,“ uvedla Alžběta Bublanová z tiskového oddělení středočeského krajského úřadu.

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) už dříve uvedl, že celkové náklady na sanaci skály odborníci odhadli na miliardu korun. Kraj proto požádal o dotaci na ministerstvu životního prostředí, finance se snaží získat také z evropských fondů.

Autobusové linky v tomto úseku nahradí kyvadlově vlaky mezi stanicemi Vrané nad Vltavou a Měchenice, které pojedou v intervalu asi 30 minut. V obou stanicích budou na vlak navázány autobusové linky jak ve směru do Prahy, tak ve směru do Davle a Štěchovic. Dopravní opatření bude stejné jako při předchozí výluce před dvěma měsíci. Zavedena bude také zvláštní linka 707 mezi Smíchovským nádražím a Vraným nad Vltavou.

Kus skály se ráno sesul na silnici mezi Měchenicemi u Prahy a Zbraslaví - u Vranské přehrady.
Zdroj: ČT24