Postup státního zástupce v kauze zásahu v ČT byl podle Rampuly správný

Praha - Šéf Vrchního státního zastupitelství v Praze Vlastimil Rampula je toho názoru, že státní zástupce Vladimír Mužík postupoval v případu zásahu Vojenské policie v České televizi (ČT) správně. Policisté podle Rampuly nedbali Mužíkových pokynů a doporučení. Za Mužíka se již ve středu postavila také jeho nadřízená pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová. Případem se bude nyní zabývat i Nejvyšší státní zastupitelství.

Vlastimil Rampula, stejně jako Jana Hercegová, označil žalobcův postup za zákonný a důvodný, neboť příkaz k prohlídce nebytových prostor byl řádně odůvodněn a jako takový byl soudcem akceptován. Policisté naopak podle něj nerespektovali Mužíkovy instrukce, aby jednali přiměřeně a bez řádného vysvětlení nepoužili ozbrojené složky.

Vojenská policie nedbala podle Rampuly pokynů státního zástupce ani den před samotným zásahem. Tehdy policisté přišli do ČT a požadovali spis, který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Když ho nedostali, zapečetili kancelář reportéra Karla Rožánka. „Státní zástupce naopak instruoval policejní orgán, že není možné setrvávat v budově České televize a bránit v užívání kanceláří pracovníkům,“ prohlásil šéf vrchního státního zastupitelství.

Podle Mužíka pochybila Vojenská policie v tom, že při zásahu zabavila i materiály nesouvisející s trestním řízením ohledně podezření na ohrožení utajované informace. Policisté pak na jeho příkaz museli převážnou většinu věcí vrátit.

Vojenští policisté nepostupovali podle platných předpisů

Samotné provedení zásahu šetří inspekce Vojenské policie, podle pověřeného šéfa Vojenské policie Jiřího Neubauera zkoumá „adekvátnost nasazení sil a prostředků“. Doposud zjistila, že policisté nepostupovali podle platných předpisů, neboť dostatečně neinformovali své nadřízené včetně ministra obrany Alexandra Vondry, špatně vyhodnotili bezpečnostní situaci v budově ČT a zvolili špatnou taktiku.

Ministr již kvůli zásahu dočasně postavil mimo službu náčelníka vojenských policistů Vladimíra Ložka a dva důstojníky, i on považuje postup policistů za neadekvátní. Dočasně byl mimo službu postaven i velitel zásahu v České televizi Pavel Mareček.

Případem se bude zabývat i Nejvyšší státní zastupitelství. Podle jeho mluvčí Heleny Markusové má Rampula předat podklady do příštího pátku nejvyššímu žalobci Pavlu Zemanovi. Po jejich obdržení se Zeman s kauzou detailně seznámí, řekla ČTK mluvčí. Kdy rozhodne, zda si v ní státní zastupitelství počínalo správně, to nelze odhadnout.

Vojenská policie v budově ČT
Zdroj: ČT24