Záchranářům vyhláška platy od března nezvýšila

Praha - Ministerstvo zdravotnictví je znovu terčem kritiky ze strany lékařů. Tentokrát jde o záchranáře, kterým vláda nechce poslat peníze na zvýšení platů. Například na Liberecku jde o devět milionů korun. Navýšení jim stejně jako nemocnicím garantuje memorandum, ale dorovnání tarifních mezd prý mají zaplatit kraje, které záchranky zřizují. Hejtmanství s tím ale nesouhlasí. Bylo to totiž právě ministerstvo, které se v memorandu s lékařskými odbory při ukončení akce „Děkujeme, odcházíme“ k navyšování platů zavázalo a teď prý na kraje přenáší odpovědnost.

Doktorům ze záchranek úhradová vyhláška platy od března nezvýšila. Upozornil na to dnes ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. Ministerstvo totiž navýšení pro záchranáře do vyhlášky nezapracovalo, ač v připomínkovém řízení na toto opomenutí pojišťovny upozorňovaly. A pojišťovny dnes údajně potvrdily, že nemohou zaplatit něco, co ve vyhlášce není. Záchranáři se tak cítí podvedeni.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně ale navýšení platů lékařů v záchranných službách nemůže být financováno stejně jako u nemocnic, tedy pouhým navýšením úhrad od pojišťoven. „Pojišťovny se na úhradách pro záchranky podílejí do dvou pětin a zbytek je na krajích,“ řekl Sršeň. Kraje ale tvrdí, že u žádného podpisu memoranda nebyly a k ničemu se nezavázaly, a tak je ministerstvo k dorovnání platů nemůže nutit.

Vstup Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Co se nám zprvu zdálo být pouze chybou či opomenutím, ukazuje se jako záměr,“ poznamenal Houdek. Asociace ředitelů zdravotnických záchranných služeb na to upozornila ministerstvo, prý se jen dozvěděla, že finanční prostředky by měl zajistit zřizovatel. Podle Houdka takové řešení popírá všechny sliby, navíc přichází v době, kdy stát poslal Středočeskému kraji na letošní rok o miliardu korun méně než v předchozích letech. Kraj musel snížit příspěvek i pro záchranku. „I proto je takovéto sdělení ministerstva možné považovat za podvod a výsměch všem záchranářům,“ shrnul.

Na Liberecku se lékaři záchranných služeb obávají výpovědí. V současné době jich tam pracuje třicet dva. Propuštění lékařů by ale znamenalo značné potíže. „Pokud odejde tři, čtyři, pět lékařů z výjezdového stanoviště, tak nám vzniká obrovský problém, protože toho lékaře okamžitě nedoplníme,“ konstatuje ředitel zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Pro záchranné služby je to tak další z řady problémů, které musí řešit. Kvůli vysokým cenám benzinu a nafty teď totiž jen na Liberecku zaplatí měsíčně o sto tisíc korun víc za pohonné hmoty. Příští týden tak budou na ministerstvu zástupci záchranek hledat řešení. Záchranáři chtějí měsíčně navíc pět až osm tisíc korun, jako dostanou lékaři v nemocnicích. Toto téma také projedná Asociace krajů na schůzi naplánované na 5. dubna.

Horská služba
Zdroj: ČT24