Opravy po povodních zpomalí provoz na hlavních silnicích

Cvikov (Českolipsko) – Cestování po hlavních severočeských tazích bude v příštích týdnech komplikované. Na silnici I/13 u Kunratic u Cvikova začne v pondělí oprava přilehlého svahu poškozeného loňskou povodní, na silnici I/9 v České Lípě bude omezen provoz kvůli stavbě nové křižovatky. Oprava po povodni bude pokračovat také na silnici I/10 v Dolánkách u Turnova.

Ačkoli povodně v Libereckém kraji nejvíce poškodily regionální tahy II. a III. třídy, neunikly vlivu živlu ani státní silnice. Na tahu I/10 v Dolánkách u Turnova probíhají opravy sesunutého svahu už několik měsíců. V pondělí se vydají dělníci také na další významný tah – liberecko-děčínskou silnici I/13, po které jezdí denně 11 tisíc automobilů. Během zpevňování sesunutého svahu u Kunratic u Cvikova se bude v místě jezdit pouze jedním pruhem, provoz bude kyvadlově řízen semafory. Práce potrvají do 24. dubna, potom však budou pokračovat u nedaleké Práchně. Bez omezení bude silnice průjezdná až od 22. června. „Opravy u Kunratic přijdou bez DPH na 1,6 milionu korun, na Práchni budou sanace levnější,“ řekl stavbyvedoucí Jan Charvát.

Shodně v pondělí začne platit omezení na silnici I/9 na příjezdu do České Lípy od Nového Boru. Stavět se bude nové napojení Obchodního centra Špičák. Vozovka tam bude zúžená v obou směrech. Práce jsou naplánovány až do 10. května.

Bleskové povodně, které loni v srpnu postihly Liberecký kraj, si vyžádaly pět lidských životů a způsobily škodu 8,2 miliardy korun. Škody na krajských komunikacích dosáhly dvou miliard korun.