Hašek doprovodí Sobotku v čele ČSSD

Brno - V hlavní volbě o lídra sociální demokracie sice zůstal těsně poražen, pozice statutárního místopředsedy strany však jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi neunikla. Z 580 hlasujících delegátů ho podpořilo 363. V tajné volbě porazil jediného protikandidáta Lubomíra Zaorálka, když předtím v napjaté atmosféře svou kandidaturu vzdali David Rath a Zdeněk Škromach. „Chci poblahopřát také Lubošovi a těším se se Slávkem Sobotkou a dalšími kolegy na týmovou spolupráci, na lepší budoucnost pro Českou republiku,“ řekl Hašek po zvolení.

Na pozadí volby statutárního místopředsedy probíhalo silné napětí mezi takřka vyrovnanými tábory příznivců Sobotky a Haška. Škromach se ve značně emotivním projevu vzdal ambicí v Haškův prospěch a Sobotku obvinil z toho, že nedodržel slib jasné nabídky funkce prvního místopředsedy pro Michala Haška. Sám nově zvolený 1. místopředseda však budoucí možné rozpory se Sobotkou ve vedení strany vyloučil. Hodlá s ním vytvořit „silný tandem, který bude prezentovat jednotný hlas strany,“ dodal Hašek s tím, že v případě odlišnosti názorů budou se Sobotkou vše diskutovat.

Ani čerstvý předseda strany se pokračování konkurenčního boje s druhým mužem ČSSD neobává. „Nemyslím si, že by v sociální demokracii měly být dva tábory. Tady je jedna sociální demokracie a předpokládám, že kolega Hašek bude loajální vůči předsedovi sociální demokracie tak, jak to koneckonců říkal tady na sjezdu,“ komentoval Haškovu volbu Sobotka.

Po volbě statutárního místopřededy se straníci rovnou pustili do výběru řadových členů předsednictva strany. Celkem se o pět míst řadových místopředsedů ČSSD hlásí 17 lidí. Jsou mezi nimi například Škromach, Zaorálek, Urban, Rath, Dienstbier mladší či Zimola. Poté, co jednotliví kandidáti přednesli krátké projevy a delegáti odevzdali v prvním kole své hlasy, byl sjezd přerušen do rána, kdy budou výsledky voleb oficiálně vyhlášeny.

Michal Hašek a Roman Onderka na sjezdu ČSSD
Zdroj: Igor Šefr/ČTK