Lidé objevují na sčítání stále nové mouchy

Praha – Stížnosti na průběh sčítání lidu neustávají. Lidem se nelíbí práce komisařů a výtky míří i na adresu Českého statistického úřadu. K České televizi se například dostal případ rodiny, které předal komisař k vyplnění formulář s původním jménem jejich adoptované dcerky, přestože by se v žádných oficiálních záznamech už objevit nemělo. Na komplikace s dotazníky si stěžují i nevidomí a zrakově postižení.

Statistický úřad možné chyby, jaké nastaly například u zmíněné rodiny s adoptovanou holčičkou, připouští. Vznikají prý při předávání změněných údajů s ministerstvem vnitra. „V některých případech nebyly aktualizace kompatibilní s našimi databázemi a nedokázali jsme je zapracovat,“ upřesnil mluvčí projektu Sčítání lidu, domů a bytů Ondřej Kubala.

Na nedokonalý systém upozorňují i zrakově postižení. Formuláře na internetu jsou totiž ve formátu, který speciálním programům neumožní nahlas přečíst jejich obsah. Nevidomí a slabozrací jsou tak odkázáni na pomoc blízkých. „Minimálně mi přijde podivné to, že se sčítání tak dlouho připravuje, a věc, která je technicky banální, není ošetřena,“ podivuje se Radek Seifert z Centra podpory samostatného studia zrakově postižených.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Lidé si navíc stěžují, že komisaři svou práci nestíhají. Pošta jich najala třikrát méně než při posledním sčítání před deseti lety. „Sčítání lidu v tomto roce je absolutně odlišné. Formuláře, které roznáší, jsou už předvyplněně,“ vysvětlila mluvčí České pošty Marta Melicharová. Nejčastěji ovšem lidem vadí to, že ve schránkách našli jen vyzvu, aby si formuláře vyzvedli na poště, nebo to, že komisař v udaném čase nedorazil vůbec.

Pošta zatím roznesla 75 procent formulářů. Čas na to, aby doručila všechny, má do pátku 25. března.

Český statistický úřad
Zdroj: ČT24
Vydáno pod