Petici proti Johnovi podepsalo 30 tisíc lidí

Praha – Protestní petici za odvolání ministra vnitra Radka Johna, kterou iniciovali policisté, hasiči a další bezpečnostní sbory, už podepsalo přes 30 tisíc lidí. Odboráři plánují petici předat premiérovi Petru Nečasovi. Odbory tak protestují proti tomu, že jim ministr snížil platy.

Nezávislý odborový svaz Policie ČR (NOSP) a Unie bezpečnostních složek (UBS) k pátku zaznamenaly celkem asi 28 400 podpisů. Podle šéfa NOSP Milana Štěpánka drtivou většinu tvoří podpisy policistů. Odborový svaz hasičů eviduje zatím 3 200 podpisů. 

Odbory ale upozorňují na to, že podpisů se sejde zřejmě ještě víc. Podpisová akce končí dnes. Některé podpisové archy jsou ještě na poště. Až odboráři dopočítají hlasy, odnesou petici premiéru Nečasovi. To by mohlo být v pátek. Za jediné řešení považují odbory odvolání ministra Johna. Vytýkají mu, že nezajistil pro resort dostatečné množství finančních prostředků. Vadí jim také větší pokles platů, než bylo avizováno. 

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Ministr John nechtěl dnes čísla pod peticí komentovat. V minulosti řekl, že na provoz bezpečnostních sborů získal maximum peněz a pokles v platech bude desetiprocentní.

Prvním regionem, kde už se ví, jak se škrty projeví v praxi, je Jihočeský kraj. Mluvčí Krajského ředitelství policie Jiří Matzner říká: „K 1. 1. 2013 musíme tabulkově zrušit zhruba 104 míst, nicméně spousta z nich není již dnes obsazená. To znamená, že fyzicky odejde během dvou let 40 policistů, a to převážně do důchodu.“ Řada policistů se chystá od policie odejít také kvůli snížení platů .

Jaké konkrétní kroky budou následovat, pokud premiér Petr Nečas neodvolá ministra vnitra, zatím jasné není. Odboráři ale nevylučují ani další demonstrace, ani hromadné odchody policistů.