Co s odtaženými auty?

Brno - Auto odtažené kvůli údržbě ulic musejí úřady vrátit zpátky na místo. Tak rozhodl letos v lednu Nejvyšší soud. Průlomový verdikt ale v praxi zatím moc neplatí. Ukázala to první bloková čištění. Některá města vozy odtahovat přestala, jinde se to ale řeší jako dřív.

Mezi prvními vjela úklidová četa do brněnských ulic. Blokové čištění nerespektovala stovka řidičů. Auta skončila na odstavném parkovišti. Zpět na místo je nikdo nevrátil. Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig přitom říká, že auto nelze zajistit déle než na dobu nezbytnou pro blokové čištění. 

V Praze se začne s jarním blokovým čištěním začátkem dubna. Zatím se ale neví, jaký postup Magistrát se Správou služeb zvolí. Alespoň pro první týdny bude mít Praha pro zapomnětlivé řidiče pochopení. Zatím se odtahovat nebude. V únoru Praha podala proti rozhodnutí Nejvyššího soudu ústavní stížnost. Teď se čeká na vyjádření. 

Reportáž Ley Surovcové a Luisy Divišové (zdroj: ČT24)

Také další města vyčkávají a hledají řešení. Například v Prostějově jsou radikální. Odtahovat se při blokovém čištění nebude vůbec. Řidiči, kteří auto včas neodklidí, dostanou pokutu.