Muž obviněný v případu Anička se pokusil oběsit

Praha - Otakar Tomek, obviněný z vraždy a znásilnění devítileté Anny Janatkové, se dnes ráno pokusil v pankrácké vazební věznici o sebevraždu. Chtěl se oběsit. Informoval o tom server Novinky.cz. Zdravotníkům se ho podařilo zachránit. Záchranná služba pak muže, který je jediným podezřelým v ostře sledovaném případu, převezla do nemocnice ve Střešovicích. Je v umělém spánku a jeho stav je vážný. Okolnosti případu bude vyšetřovat vězeňská služba i policie. Podle informací ČTK nechal Tomek dopis na rozloučenou, k vraždě ani znásilnění se ale v něm nepřiznal.

Tomek se pokusil oběsit na látkovém škrtidle, které si vyrobil z oblečení nebo z prostěradla. Na cele přitom není sám, má ještě jednoho spoluvězně. Kdo ho ráno objevil, zatím není jasné, lékařskou službu však přivolal dozorce. Podle mluvčího pankrácké věznice nedošlo k porušení „obecně závazných ani interních právních předpisů“. Cela byla od pátku pod zvýšeným dozorem, po nočním incidentu se dohled ještě zvýší. Tomek je pod dohledem i ve vojenské nemocnici, kde na něj dohlíží vojenská služba.

Muže zadržela policie minulý týden ve středu, kdy se po několikaměsíčním pátrání našly v pražské Troji ostatky dívky. Obvodní soud pro Prahu 8 poté vyhověl návrhu státní zástupkyně a poslal Tomka do vazby. Podle soudce Petra Nováka byla vazba uvalena kvůli hrozbě, že by se muž pokusil uprchnout nebo by opakoval trestnou činnost, pro niž je stíhán. Tomek je obviněn z trestných činů vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Obviněný podle Nováka svou vinu před soudem popřel a dál se odmítl vyjadřovat. Policisté však mají proti Tomkovi dostatek nepřímých důkazů a prokázali, že se pohyboval na místě činu. Tomek byl už v minulosti v souvislosti se zmizením Aničky vyšetřován. Policii ale vždy tvrdil, že Aničku neviděl a že jí nijak neublížil.

Pitva prokázala, že dítě zemřelo násilnou smrtí. Podle serveru Blesk.cz vrah dívku uškrtil, o čemž svědčí dva zlomené krční obratle, a ještě jí kamenem prorazil lebku. Poté prý tělo zabalil do igelitového pytle. Server také uvedl, že obviněný hrob vykopal již několik dnů předem.

Místo nalezení těla
Zdroj: ČT24