Policisté už Starku kvůli zmizení Lamberta Krejčíře vyšetřovat nebudou

Praha - Kriminalisté navrhli zastavit stíhání všech obviněných ze zmizení Lamberta Krejčíře, otce uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Vinili z něj mimo jiné příbramského fotbalového bosse Jaroslava Starku. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták uvedl, že policie vyčerpala všechny možnosti k objasnění případu. Starku a šest jeho společníků zatkli detektivové z ÚOOZ v listopadu 2006. Celkem tři měsíce pak kontroverzní podnikatel strávil ve vazbě.

ÚOOZ „předal spisový materiál Městskému státnímu zastupitelství v Praze s návrhem na zastavení trestního stíhání všech obviněných osob,“ uvedl Hanták. Podle dřívějších informací deníku Právo již úřady vrátily všem stíhaným mužům miliony korun, které před čtyřmi roky zaplatili jako kauci, aby nemuseli setrvat ve vazbě.

Podnikatel Lambert Krejčíř zmizel na podzim 2002. Policie byla přesvědčena, že ho unesla skupina lidí, v níž byl také Starka. Krejčíř prý poté podle policie za přesně nezjištěných okolností zemřel - některá média uváděla, že v kufru auta na srdeční zástavu. Jeho tělo se nikdy nenašlo. Důvodem, proč se příbramský podnikatel chtěl Lamberta Krejčíře zbavit, byly údajně peníze - Starka mu dlužil 67 milionů korun.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták: „Nijak nezastíráme, že nás ten výsledek nijak netěší.“

Advokát Jaroslava Starky Julius Kramarič: „On svoji jakoukoli vinu popírá a já jsem rád, že po šesti letech usilovné práce policejních útvarů ÚOOZ dospěl k závěru, že skutečně žádné důkazy neexistují.“

Starku a šest jeho společníků zatkli detektivové z ÚOOZ v listopadu 2006. Celkem tři měsíce pak kontroverzní podnikatel strávil ve vazbě, propuštěn byl na kauci ve výši osm milionů korun. Ve věznici skončili také viceprezident fotbalového klubu Marila Příbram Vlastimil Spěvák, Jan Vicián, Miroslav Rus, Vladimír Milý a Martin Ondo. Dalším obviněným byl Jan Andres. V rozhovoru, který Starka po propuštění z vazby poskytl Aktuálně.cz, označil tvrzení policie, že zorganizoval únos Krejčířova otce, za lež. „Je to stále ta samá lež. S tím únosem nemám nic společného a policie i státní zástupce to dobře ví. Důkazy jsou vymyšlené,“ prohlásil s tím, že určitě bude „stoprocentně očištěn“.

Vydáno pod