ČT dostala od Vojenské policie zbytek zabavených věcí

Praha - Vojenská policie vrátila České televizi (ČT) poslední materiály, které zabavila předminulý týden při svém okázalém zásahu v budově zpravodajství. Mluvčí ČT Ladislav Šticha uvedl, že žádná věc nepatří mezi důkazy v prověřování možného ohrožení utajované informace. Většinu zajištěných dokumentů vrátili policisté již ve středu na příkaz státního zástupce, podle kterého Vojenská policie při prohlídce pochybila. Česká televize plánuje podat kvůli zásahu Vojenské policie tento týden ústavní stížnost.

„Žádný z předmětů zabavených Karlu Rožánkovi nebyl vyhodnocen jako důkaz v trestním řízení,“ uvedl Šticha. Policisté podle jeho slov žádný dokument, jak byl popsán v soudním povolení, nenalezli. Vrácením všech materiálů prý potvrdili, že se při zásahu mýlili. Pochybení nalezl již dříve státní zástupce, který podal návrh na vydání příkazu k prohlídce. Uvedl, že policisté zabavili mnohem více dokumentů, než jim povolil.

Ozbrojení policisté v pátek 11. března prohledali kancelář redaktora ČT Karla Rožánka a jeho dvou kolegů. Zabavili při tom věci všech tří televizních zpravodajů. Cílem zásahu bylo nalézt spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Dokumenty zabavené Richardu Samkovi a Luboši Rosímu vrátili policisté, aniž je zkoumali. Do dnešního dne si ponechali jen některé z Rožánkových věcí.

Chyby při zákroku uznal také pověřený šéf Vojenské policie Jiří Neubauer, minulé úterý dočasně zprostil služby velitele akce Pavla Marečka. Inspekce Vojenské policie zjistila, že policisté nepostupovali podle platných předpisů - dostatečně neinformovali své nadřízené včetně ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), špatně vyhodnotili bezpečnostní situaci v budově ČT a zvolili špatnou taktiku. Ministr již předtím kvůli zásahu dočasně postavil mimo službu náčelníka vojenských policistů Vladimíra Ložka, i on považuje postup policistů za neadekvátní.