Ministerstvo přitvrdí s vyvlastňováním

Praha – Ministerstvo pro místní rozvoj v těchto dnech dokončilo novelu, podle které by stát mohl pozemky zabrat dřív, než soud rozhodne o náhradní ceně. Proto hrozí, že přitvrdí s otázkou vyvlastňování. Odborníci to ale kritizují a označují za výrazný zásah do soukromých práv majitelů.Třeba případ farmářky Ludmily Havránkové je notoricky známý. Stát už léta neúspěšně vyjednává o jejích pozemcích na stavbu dálnice D11, dodnes to ale nedokázal.

Nebo jiný případ, tentokrát z Plzně. Tady spekulant koupil ornou půdu pod plánovanou tratí do Rokycan, teď si diktuje podmínky. Právě kvůli takovým případům chystá ministerstvo změny ve vyvlastňování.

Ministerstvo plánuje, že oddělí samotné vyvlastňování od dohadování se o ceně. To znamená, že majiteli nejdříve pozemek vyvlastní, a pak se s ním bude teprve dohadovat o ceně. Z dnešní praxe vyplývá, že pokud majitel půdy odmítne výkupní cenu nabízenou státem, spor jde k soudu. Novela, kterou má ČT k dispozici, to ale mění. Už během soudního sporu by na pozemek v klidu mohly vyjet bagry.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Nejen majitelé pozemků návrh kritizují

Návrh ministerstva vyvolal velkou kritiku, a to nejen majiteli pozemků. Podobný zákon před nedávnem zavedlo také Slovensko. Robert Fico v roce 2007 schválil, že stát mohl na soukromém pozemku začít stavět dřív, než se vyvlastnění dokončilo a než majitel dostal odškodné. Jenže právě na Slovenku tento zákon zrušil místní ústavní soud. „Toto riziko u nás hrozí taky, hlavně v případě, že nebude přesně definován ten veřejný zájem,“ podotkl agrární analytik Petr Havel. Slovensko se tak dostalo do velice složité situace. Stát po zrušení zákona totiž protiprávně staví na mnoha soukromých pozemcích.

Vydáno pod