Paroubek by neměl odejít ze strany, míní Škromach

Praha – Staronový místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach by považoval za nešťastné, kdyby bývalý předseda strany Jiří Paroubek následoval příkladu dřívějšího šéfa Miloše Zemana a odešel ze sociální demokracie. V pořadu Interview připustil, že v ČSSD skončila Paroubkova éra a vyjádřil přesvědčení, že i kdyby Jiří Paroubek ze strany odešel, určitě by s politikou neskončil.

„Bývalí předsedové strany a bývalí premiéři za tuto stranu by z ní neměli odcházet. U Miloše Zemana je možné spekulovat o důvodech, proč postavil vlastní stranu, a bylo by nešťastné, kdyby Jirka Paroubek šel podobnou cestou,“ prohlásil v Interview Škromach.

Podle Škromachových slov podléhají předsedové velkých stran pocitu, že politických úspěchů dosahuje strana především díky nim. „A někdy možná zapomíná na tisíce bezejmenných členů a funkcionářů strany, kteří musejí v práci nebo po hospodách vysvětlovat, že ten a ten předseda není úplně ideální a že má smysl volit sociální demokracii,“ soudí Škromach. Zdůraznil, že každý úspěch jakéhokoli funkcionáře stojí právě na mravenčí práci těch nejposlednějších spolustraníků.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Škromach soudí, že Pecinovi nikdy nevyhovovala práce poslance

„Je to jeho osobní rozhodnutí,“ reagoval Škromach na ohlášený odchod jeho stranického kolegy Martina Peciny ze sněmovny. Pecina se rozhodl opustit poslanecké lavice po zvolení Bohuslava Sobotky předsedou ČSSD na 36. sjezdu strany. Škromach míní, že Pecinovi nikdy Poslanecká sněmovna příliš nevyhovovala. Podle jeho slov budí situace ČSSD ve sněmovně, kde mají koaliční strany většinu 118 hlasů, „různé deprese“ v důsledku nemožnosti cokoli prosadit. Pecina sám v rozhovoru pro ČT24.cz na sjezdu ČSSD řekl, že situaci strany ve sněmovně považuje doslova za katastrofu.

Poslanec Martin Pecina na 36. sjezdu ČSSD
Zdroj: ČT24/Lukáš Kutek