Sobotka: Sociální demokracie netoleruje ty, kteří porušují zákon

Praha – Sociální demokracie vstoupila do nové doby, a to hned s novým lídrem a stranickým vedením. Nově zvolený předseda strany Bohuslav Sobotka ve včerejším Hyde Parku vyjádřil spokojenost se sebou samým. Vyslovil se, že je rád, že po roce 2005 pomohl stabilizovat pozici sociální demokracie. „V době, kdy jsem byl zvolen do vedení sociální demokracie, se její preference pohybovaly okolo deseti procent. Podařilo se nám dát situaci do pořádku a nové vedení strany dosáhlo toho, že jsme v roce 2006 získali na procenta rekordní volební výsledek,“ pochvaloval si.

Zásadní problém vidí Bohuslav Sobotka v tom, že u nás pravicové strany řadu let brání tomu, aby se majetková přiznání dostala do právního řádu. Stejně jako se, dle jeho slov, brání tomu, abychom v naší republice zrušili anonymní akcie. „Myslím si, že jak majetková přiznání, tak zrušení anonymních akcií jsou klíčová protikorupční opatření a nám ve vládní strategii chybí. Do příštích voleb bychom rádi šli s veřejným závazkem, pokud vyhrajeme, naší podmínkou bude, aby součástí vládního programu byla majetková přiznání a zrušení anonymních akcií,“ slíbil.

Dle Sobotky by současná důchodová reforma neměla nést tento název

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Strana Bohuslava Sobotky zásadně nesouhlasí s návrhem důchodové reformy. „To, co je nyní navrženo a vystupuje jako důchodová reforma, ve skutečnosti vůbec důchodová reforma není. Neřeší totiž stabilizaci průběžného důchodového systému, který je klíčový,“ podotkl lídr sociální demokracie. Dle jeho slov ale zatím jeho strana nemůže reformy měnit, může pouze poukazovat na chyby, navrhovat alternativní pozměňující návrhy nebo příslušné zákony vrátit do Poslanecké sněmovny. „Jestliže ale vládní koalice vydrží pohromadě a dá dohromady více než 101 hlasů, tak nejsme schopni zabránit přijetí běžných zákonů. Po příštích volbách do Poslanecké sněmovny budeme moci dělat příslušné korekce,“ řekl Sobotka.

Bohuslav Sobotka

Vláda by měla čas od času zvýšit minimální mzdu tak, aby se vyplatilo lidem pracovat. Ono se to ale bohužel zastavilo v roce 2007. Minimální mzda by měla zohledňovat vývoj cen, záleží i na vývoji inflace, ale podle mého názoru by se minimální mzda měla zvyšovat zhruba o 400 až 500 korun ročně.

Dle Sobotky není žádný důvod pro to, abychom měli jenom jednu sazbu DPH. V rámci Evropy je to podle něj navíc poměrně vzácný experiment. Celou řadu oblastí by to prý mohlo poškodit, například vzdělávání. „Naše představa o snížené sazbě, která může být rozpočtově únosná, je těch stávajících deset procent a základní sazba může být těch 17,5 procenta. Jsem přesvědčený o tom, že položky jako potraviny, léky a knihy by měly zůstat ve snížené sazbě daně z přidané hodnoty,“ dodal Sobotka.

  • Hyde Park 21. 3. 2011 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2410/240995.jpg
  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2410/240994.jpg