Inspekce: Zásah v ČT byl oprávněný, ale nepřiměřený

Praha - Inspekce Vojenské policie zjistila, že zásah uniformovaných příslušníků v České televizi byl oprávněný. Podle inspektorů ale chybovali jednotlivci. Policie také špatně vyhodnotila bezpečnostní situaci a použila neadekvátní sílu. Chyby jednotlivých policistů inspekce nadále vyšetřuje. Informaci přinesl server iDNES.cz. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) zásah Vojenské policie dnes vysvětloval brannému a bezpečnostnímu výboru Poslanecké sněmovny. Místopředsedkyně výboru Jana Černochová (ODS) řekla, že výbor zásah ostře odsoudil a považuje ho za „naprosto nepřiměřený“. Policie už ČT vrátila i poslední zabavené dokumenty, žádný totiž neprokázal ohrožení utajovaných informací.

„Výbor hlasy všech přítomných členů přijal usnesení, ve kterém stojí, že se členům výboru nelíbí a že hrubě odsuzujeme zásah Vojenské policie v prostorách ČT,“ uvedla ve vysílání ČT24 Černochová. „Budeme chtít slyšet, jaké závěry přinese inspekce (ministerstva vnitra), chtěli bychom slyšet také vyjádření generála Ložka,“ dodal předseda výboru František Bublan (ČSSD) a vyjádřil podivení nad tím, že se Ložek dnešního jednání neúčastnil. Právě šéfa Vojenské policie Vladimíra Ložka Vondra po zásahu v televizi postavil mimo službu.

Výbor se kvůli ČT sejde ještě jednou

Vyjádření Jany Černochové a Františka Bublana (zdroj: ČT24)

Poslanci se zároveň shodli, že počkají na výsledky vyšetřování okolností zásahu inspekcí ministra obrany. Poté se výbor sejde znovu, aby se s těmito výsledky seznámil. Toto šetření by mohlo přinést o případu další informace.

Dnešního jednání se účastnil i Vondra. Ten se k zásahu staví rovněž kriticky. „Bylo to naprosto nepřiměřené, zbytečné a neprofesionální. Selhání několika jednotlivců pak vrhá špatné světlo na celou organizaci,“ řekl po jednání výboru. „Zásah byl legální, ale chyby se staly ve způsobu provedení akce,“ vysvětlil Vondra.

Inspekce Vojenské policie zjistila, že policisté nepostupovali podle platných předpisů - dostatečně neinformovali své nadřízené včetně ministra obrany Vondry, špatně vyhodnotili bezpečnostní situaci v budově ČT a zvolili špatnou taktiku.

Předminulý pátek, tedy 11. března, vtrhla do budovy České televize desítka vojenských policistů, z nichž byli někteří ozbrojeni samopaly. Jejich cílem bylo nalézt spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Při prohlídce kanceláře zabavili věci tří televizních zpravodajů.

Státní zástupce nalezl v okolnostech zásahu pochybení. Policisté podle něj zabavili mnohem více dokumentů, než jim povolil. Že byl zásah nepřiměřený, na tom se shodnou i ostatní orgány. Proč ale byl v této podobě a kdo dal k razii příkaz, na to zatím nikdo odpovědět nedokázal. O své místo dočasně přišel jen velitel zásahu Pavel Mareček.

Poslední zabavené dokumenty vrátila Vojenská policie včera. Žádná věc totiž nepatřila mezi důkazy ve vyšetřování možného ohrožení utajované informace. Zásah se bude řešit i na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Její svolání si vyžádali sociální demokraté.

Vydáno pod