TOP 09 a VV požadují jednání K9 k ProMoPro

Praha - Poslanci TOP 09 a Starostů a Věcí veřejných chtějí jednání koaličních špiček kvůli novým informacím k případu sporné zakázky při českém předsednictví Evropské unii uzavřené s firmou ProMoPro, s.r.o. Server Euro.cz zveřejnil informace, z nichž údajně vyplývá, že tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti a nynější ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) o zakázce věděl.

Poslanci TOP 09 by podle členky klubu TOP 09 Heleny Langšádlové měli problém hlasovat ve čtvrtek proti programu mimořádné schůze, kterou iniciovala ČSSD. Vondra a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by na ní měli hovořit o „podezření z plýtvání veřejných prostředků v souvislosti s českým předsednictvím“. Langšádlová uvedla, že poslanci TOP 09 možná při schvalování programu odejdou ze sálu.

Předseda VV Radek John: „Na našem jednání jsme se shodli zcela jednoznačně, že požadujeme, aby K9, která se schází zítra a měla se sejít ke zdravotní reformě, předřadila jako bod číslo 1 kauzu ProMoPro a roli pana ministra Vondry v celé věci.“

Petr Gazdík (TOP 09): "Věřím, že to zítra bude ministrem Vondrou vysvětleno, pakliže nebude, musí být z těchto faktů vyvozena politická odpovědnost… Kauza ProMoPro je první, kdy policie má veškeré relevantní důkazy k tomu, aby ji dostatečně prošetřila."

„Žádáme, aby se - pokud možno - změnila agenda středečního zasedání K9,“ řekla šéfka poslanců VV Kristýna Kočí. Koaliční špičky mají debatovat o reformě zdravotnictví. V kauze českého předsednictví jde o zakázku na audiovizuální a další služby, která byla bez výběrového řízení uzavřena s firmou ProMoPro, s.r.o. Kalousek už dříve uvedl, že není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb firmě. Některé částky skončily na pochybných kontech v zahraničí.

„Je to vaření z vody. Odkaz na nějaký článek, který se dneska objevil na jednom serveru, tam není nic nového. To je prostě stále omílání téhož. Nechci ty věci bagatelizovat, ale tohle skutečně není nic nového,“ reagoval Vondra na požadavek VV a TOP 09 jednat o kauze kolem ProMoPro na schůzce koaličních lídrů. Zdůraznil, že jeho role byla „manažer českého předsednictví“. „Řešil jsem věci, kde vyvstávaly problémy. Tam, kde problémy byly vyřešeny, jsem měl plnou důvěru ve své spolupracovníky,“ řekl.