Sčítací komisaři prý nespolupracují s romskými asistenty

Ostrava - Sčítání lidu, domů a bytů v Moravskoslezském kraji se komplikuje. Sčítací komisaři České pošty údajně nespolupracují s romskými asistenty. Ti jim měli komunikaci s menšinou usnadnit. Problémy už zaregistroval i Český statistický úřad (ČSÚ). Podle České pošty je ale vše v pořádku. Všichni lidé by měli svůj sčítací arch vyplnit do konce tohoto týdne. Takzvaným rozhodným okamžikem sčítání bude pak půlnoc z 25. na 26. března. Vyplněné formuláře bude možno odevzdávat do 14. dubna.

Roman Gregor a 19 dalších Romů měli v Ostravě pomáhat komisařům při sčítání obyvatel a v oslovování menšinových klientů. Spolupráce ale nefunguje. „Ptal jsem se sčítací komisařky, proč jsem nebyl kontaktován a přizván ke spolupráci. Ona ale neměla žádné informace a vůbec nevěděla, že s ní má působit nějaký asistent,“ říká. A podobnou zkušenost má více asistentů. Podle některých odborníků hrozí, že většina romské komunity nebude sečtena. „Asistenti hledají své sčítací komisaře, aby s nimi mohli spolupracovat. To mi přijde opravdu jako vrchol a jsem totálně znechucená. Docela by mě zajímal názor pošty, jestli si myslí, že je vše v pořádku,“ rozčiluje se koordinátorka pro romskou menšinu ostravského magistrátu Lýdia Poláčková. „Předpokládám, že takových 60 až 70 procent klientů z obavy, že ty formuláře vyplní špatně, je vlastně ani nezačne vyplňovat,“ doplňuje romský asistent Roman Gregor.

Pošta kritiku odmítá

„Sčítací komisaři samozřejmě vědí o využití romských asistentů. Já to v tomto případě považuji za tvrzení proti tvrzení,“ uvedla pouze mluvčí České pošty Marta Selicharová. Stížnosti na práci sčítacích komisařů už zaznamenal také ČSÚ. „Podle mých zatím kusých informací si sčítací komisaři svou práci opravdu často zjednodušují,“ potvrdil ředitel ČSÚ Ostrava Jaromír Kartous.

Letos poprvé budou sčítáni také lidé bez domova a klienti Armády spásy. Podle jejich zástupců je velmi pravděpodobné, že se ukáže, že jsou kapacity těchto zařízení nedostatečné. „V současné době jsme měli přeplněnou noclehárnu a na nouzovém režimu, takzvané teplé židli, jsme měli každý den v průměru kolem 13 lidí,“ uvádí jeden příklad za všechny vedoucí azylového domu pro ženy a matky s dětmi Marcela Stryjová.

Stížnosti na poštu i v Karlovarském kraji

Na Českou poštu si stěžují i někteří starostové a obyvatelé Karlovarského kraje. V obcích totiž dělají sčítací komisaře pracovníci pošty z jiných vesnic, kteří se pak ale v obci nevyznají. Tomu se podivuje i ředitelka statistického úřadu v Karlovarském kraji Jaroslava Šenitková, úřad prý při jednání s poštou upřednostňoval právě tu skutečnost, že mají obyvatelé k místním doručovatelům důvěru.

Starosta Jenišova Ivan Truksa má jasno - pošta prý proházela doručovatele, aby náhodou nerozdávali letáky týkající se sčítání v pracovní době. Mluvčí České pošty však odmítá, že by doručovatelé pracovali jako sčítací komisaři v sousedních okrscích, kvůli tomu, aby si nemohli zjednodušovat práci. „Sčítací komisaři musejí obejít přes 9 300 sčítacích obvodů po celé republice a ne vždy bylo možné naplánovat sčítací obvody tak, aby odpovídaly doručovacím okrskům,“ vysvětluje mluvčí pošty Marta Selicharová.

Asistent Roman Gregor
Zdroj: ČT24