Celosvětový den vody si připomněli i Češi - ve frontě na záchod

Praha – Na 22. března připadá celosvětový den vody, který už od roku 1992 upozorňuje, že nedostatkem této nezbytné tekutiny trpí celosvětově více než miliarda lidí. Česka se zatím problém s vodou netýká, i tak se ale na pražském Václavském náměstí postavilo do symbolické fronty na WC 111 lidí – chtěli tak vyjádřit podporu lidem z chudých částí světa bez nezbytného hygienického zázemí.

Projektu se i letos zúčastnila řada známých osobností včetně například moderátora Jana Rosáka a režiséra Jiřího Adamce. Účast si pochvalovala i ředitelka Českého výboru pro UNICEF Pavla Gomba, do fronty se totiž zapojilo o 20 lidí víc než loni. 

Tehdy se charitativní akce nazvaná Nejdelší fronta na WC odehrála na pražské Kampě a organizátorům se podařilo vybrat přes 8 000 korun. „Příspěvky byly letos opět dobrovolné, snad bude výtěžek o něco vyšší než loni,“ uvedla dnes Gomba. Mimopražští zájemci mohli poprvé přispět pomocí dárcovské SMS zprávy. Vybrané peníze UNICEF využije na výstavbu studní a toalet v oblasti subsaharské Afriky, například ve Rwandě. 

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

UNICEF pro charitativní akci vyrobil dřevěnou „kadibudku“, jejíž dveře zdobilo vyřezané srdíčko. Latrína sice nebyla funkční, ale posloužila k výběru dobrovolného příspěvku, který organizátoři odměnili kouskem toaletního papíru s informacemi o projektu a tabletou na čištění vody. Účastníci si také mohli prohlédnout informační panely s fotografiemi podmínek, v nichž obyvatelé Afriky a Asie vykonávají své hygienické potřeby. Nechyběly ani obrázky projektů, které tam UNICEF již dříve podpořil.   

Ve světě každoročně umírá podle UNICEF téměř deset milionů dětí ve věku do pěti let. Z nich 1,7 milionu, tedy více než 4 000 dětí denně, zabijí průjmová onemocnění způsobená užíváním závadné vody a nedostatkem sanitárních zařízení a hygieny. S nedostatkem vody denně bojuje 1,1 miliardy lidí, z toho 400 milionů dětí.

Vydáno pod