Styl Víta Bárty vadí - poslanci VV jsou prý ale jednotní

Praha - Odchod některých údajně nespokojených poslanců Věcí veřejných (VV) do jiných parlamentních stran nehrozí. Oznámil to po dnešním jednání poslanecký klub nejmenší vládní strany v reakci na mediální spekulace o rozkolu ve VV. Klub se dnes dohodl, že poslanci budou nadále jednotní, oznámil po jednání poslanec Michal Babák. Babákovo tvrzení vzápětí potvrdila i předsedkyně klubu Kristýna Kočí. O neshodách mezi poslanci VV napsal v dnešním vydání deník Mladá fronta Dnes (MfD).

Poslanci VV se odpoledne ve sněmovně sešli na mimořádném jednání své sněmovní frakce. Jedna z poslankyň VV ČTK řekla, že všichni byli spekulacemi o údajném rozkolu klubu překvapeni a spíše je prý takové úvahy stmelily.

Deník dnes napsal, že až 11 poslanců Věcí veřejných z celkem 24 se chystá stranu opustit, neboť jsou prý nespokojeni s autoritativním vystupováním ministra dopravy a jedné z hlavních tváří strany Víta Bárty. Podle poslanců však není situace tak vážná. Zároveň ale připouštějí, že poslanecký klub na svých jednáních vedení strany opravdu kritizuje.

„Cítím, že je to hodně mediálně nafouklé. Samozřejmě, nesváry jsou. Ale bavím se s poslanci a necítím, že by to bylo tak závažné, jak se objevilo v tisku,“ řekl Babák před zasedáním poslanecké frakce.

„Bavíme se o tom spíš v žertu“

Bárta nemá oficiální funkci v nejužším vedení strany, přesto je vnímán jako její faktický šéf. Výkonný místopředseda VV Jaroslav Škárka už dříve prohlásil, že Bárta by měl kandidovat na předsedu strany, což by přispělo k „transparentnímu rozdělení funkcí v rámci vedení strany“.

„Nikdo určitě odcházet nechce. Bavíme se o tom spíš v žertu, ale určitě ne vážně,“ dodal Babák. Připustil nicméně, že neshody mezi poslanci VV jsou.

Spory mezi poslanci přiznávají i další členové VV. „Samozřejmě ty věci padnou, ale to padnou na každém klubu,“ prohlásil jeden z poslanců sněmovního nováčka.

Podle Babáka může být Bárta trnem v oku některým stranickým kolegům proto, že je nyní hodně vidět. „Vnímám to tak, že se nyní řeší důchodová, daňová a zdravotní reforma, ve které je hlavním komunikátorem pan Bárta. To znamená, že je už nějaké dva až tři měsíce hlavní osobou a některým poslancům se to možná nelíbí,“ vysvětluje Babák.

Snaha ODS o vyvolání neshod

Někteří poslanci VV se domnívají, že by za zprávami o údajném odchodu některých členů poslaneckého klubu mohla stát snaha ODS o vyvolání neshod ve Věcech veřejných.

„Občas k nám přijde někdo z občanských demokratů a řekne, že jednají o přestupu několika našich lidí. Nevím, odkud to berou. Já se s kolegy bavím a nikdo odejít nechce,“ tvrdí další z poslanců Věcí veřejných.

Poslanecký klub dnes kromě údajného rozkolu řešil také situaci kolem působení současného ministra obrany Alexandra Vondry v době českého předsednictví EU. Kvůli takzvané kauze Promopro dnes zasednou koaliční špičky.