Muž obviněný z vraždy Aničky Janatkové zemřel

Praha - Otakar Tomek, který byl minulý týden obviněn z vraždy devítileté Anny Janatkové, dnes zemřel. Potvrdila to mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke. Příčinou smrti byla zřejmě zranění, která si muž způsobil při pondělním pokusu o sebevraždu. Jednačtyřicetiletý muž byl po pokusu o sebevraždu převezen do pražské vojenské nemocnice, jeho stav zůstával velmi vážný. Policie nyní připravuje návrh na zastavení mužova stíhání, informovala mluvčí policie Andrea Zoulová. Stíhání mrtvého je podle trestního řádu nepřípustné. Před sebevraždou nechal dopis na rozloučenou, v něm se však k vraždě ani znásilnění dívky nepřiznal.

Sebevražda mohla mít různé pohnutky. Pravděpodobné prý je, že tím chtěl přiznat svou vinu. „Mohl to udělat pod vlivem výčitek svědomí, pachatel pak tím způsobem vlastně předejde odsouzení spojenému s ostudou, zájmem médií či problémy v rodině,“ uvedl pro iDNES.cz policejní psycholog Jiří Jelen.

Podle něj ale Otakar Tomek mohl uvažovat také obráceně. „Pak by to byla demonstrace toho, že už má plné zuby nespravedlivého obviňování,“ říká psycholog. Další variantou, se kterou se Jelen ve vězení setkává, je obava ze života s nálepkou člověka, který zabil dítě. „Takoví lidé jsou zcela na spodní příčce hodnotového systému věznice,“ vysvětluje Jelen.

Muže, který byl už od loňského podzimu jediným podezřelým v případu pohřešované dívky, zadržela policie minulou středu poté, co se našly ostatky dívky zahrabané v zemi v pražské Troji. Soud jej poslal do vazby. Byl obviněn z trestných činů vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. V pátek na něj soud uvalil vazbu.

Sebevraždu často páchají odsouzení na doživotí

Například takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda spáchal sebevraždu ve věznici Valdice na Jičínsku v září loňského roku. Třiatřicetiletý muž si odpykával doživotí za vraždu tří lidí v roce 2005. Kalivoda byl údajně na cele sám a podřezal se.

V roce 1996 se v cele ve věznici v Mírově na Šumpersku oběsil dvaačtyřicetiletý recidivista Stanislav Večeřa, jemuž o tři týdny dříve ostravský krajský soud vyměřil doživotí za to, že v červenci 1995 v Ženklavě na Novojičínsku zneužil a brutálně zavraždil osmiletou dívku.

Tomek se v pondělí ráno pokusil v pankrácké vazební věznici oběsit na teplácích, způsobil si přitom velmi vážná zranění. Okolnosti případu vyšetřuje vězeňská služba ve spolupráci s policií.

Pospíšil chce prověřit, zda nepochybila vězeňská služba

Podle psychologů byl Tomek chladnokrevný, bezcitný člověk s psychopatickými sklony. Odborníci varovali, že se možná pokusí sáhnout si na život, uvedl iDNES.cz.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce prověřit, zda vězeňská služba v souvislosti s případem nepochybila.

„Požádal jsem pana generálního ředitele, aby celou věc prověřil a dal mi jasnou informaci, nakolik došlo, či nedošlo k pochybení vězeňské služby. První informace je taková, že spíše nedošlo, ale chci od něj jasné vysvětlení.“

Počet sebevražd v českých věznicích podle ministra nevybočuje z evropského průměru, kontrolní mechanismy je podle něj ale přesto třeba prověřit. Zprávu od šéfa vězeňské služby Jiřího Treglera prý Pospíšil očekává během příštího týdne. Zatím prý z případu žádné personální závěry dělat nebude.

Vedení věznice se brání a tvrdí, že ostraha nepochybila. Muž byl prý pod zvýšenou ostrahou a dozorce jej kontroloval každé tři hodiny. „Nemůžeme celu monitorovat 24 hodin v kuse. Kamery na nich kvůli ochraně osobnostních práv být nemohou. Kontrolovali jsme ho v nejdůslednějším možném režimu,“ uvedl jeden z pracovníků Vězeňské služby ČR. Její mluvčí Markéta Prunerová zprávu o smrti obviněného bez dalších podrobností potvrdila.

Vyšetřování případu vraždy nekončí

Pro policii podle Zoulové vyšetřování případu vraždy Anny Janatkové nekončí. Stále se totiž čeká na výsledky expertíz, které by měly ukázat, zda bylo obvinění Tomka pravdivé, či nikoli. Od toho se také bude odvíjet další postup ve vyšetřování případu.

Pitva prokázala, že dítě zemřelo násilnou smrtí. Vrah údajně dívku uškrtil, o čemž svědčí dva zlomené krční obratle, a kamenem jí prorazil lebku. Poté prý tělo zabalil do igelitového pytle. Vrah prý hrob vykopal již několik dnů předem.

Obviněný Otakar Tomek byl už v minulosti v souvislosti se zmizením Aničky vyšetřován, policii ale vždy tvrdil, že Aničku neviděl a že jí nijak neublížil.

Hlavní události případu zavražděné Aničky

13. října 2010 – Policie večer zveřejnila informaci o pohřešované devítileté dívce, která se toho dne nevrátila ze školy v Praze 8 - Troji. Poblíž místa, kde se dívka rozloučila se spolužačkami, nalezli policisté její batoh a také láhev s pitím. 14. října 2010 – Pokračování pátrání v pražské Troji. Na místě byla stovka policistů se psovody i policisté na koních. Hledání dívky pokračovalo v dalších dnech, pátrání se rozšířilo z Prahy do celé ČR.

16. října 2010 – Do pátrací akce se zapojili kynologové ze Slovenska se speciálně vycvičenými psy. Informace o pohřešované dívce předali do Schengenského informačního systému a Interpolu. Večer nabídl dívčin otec v televizi Nova případným únoscům 3,5 milionu korun, když jeho dceru propustí. Na výzvu nikdo nereagoval.

19. října 2010 - Policisté zadrželi podezřelého muže (41), v minulosti trestaného zejména za majetkové delikty. Na dívčině batohu nalezli stopy jeho DNA. 22. října 2010 – Podezřelého policie obvinila z trestného činu zbavení osobní svobody - k činu se nepřiznal, policisté proti němu měli jen nepřímé důkazy. Byl propuštěn na svobodu, protože soud neakceptoval návrh, aby byl vzat do vazby.

25. října 2010 – Policisté našli klíče, které údajně dívce patřily. Policie také požádala média, aby přestala zveřejňovat detaily z pátrání. Pátrání v dalších dnech pokračovalo nejen v Troji, ale i jinde.

8. listopadu 2010 – Městské státní zastupitelství odmítlo stížnost na zahájení stíhání, kterou podal podezřelý muž.

9. listopadu 2010 – Rodiče dívky nabídli 3,5 milionu korun tomu, kdo dívku zachrání, či za informace vedoucí k člověku, který stojí za jejím zmizením. Nabídka vedla k vydírání: 27. listopadu 2010 – Soud uvalil vazbu na 24letého muže z Plzeňska, který vydíral rodiče ztracené dívky. Soud muži 28. února 2011 uložil podmíněný trest 2,5 roku vězení s odkladem na pět let.

15. prosince 2010 – Police zveřejnila informaci, že stopou by mohl být neznámý muž, který byl v den zmizení dívky viděn v pražské Troji s podobným děvčetem.

16. ledna 2011 – Hlavní podezřelý v případu zmizení podle serveru Aktuálně.cz přiznal, že ji v den jejího zmizení viděl. Předtím to přitom popíral. Muž prý neprošel detektorem lži právě v těch částech výslechu, které se týkaly dívčina zmizení. Policie v reakci uvedla, že některé informace serveru nebyly pravdivé.

16. března 2011 – Policie našla v pražské Troji tělo. Následná expertiza potvrdila, že šlo o pohřešovanou dívku. Podle pitvy dívka zemřela násilnou smrtí. 17. března 2011 – Podezřelý jednačtyřicetiletý Otakar Tomek byl obviněn z trestných činů vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Následně byl vzat do vazby.

21. března 2011 – Obviněný se v pankrácké vazební věznici pokusil o sebevraždu oběšením; nechal dopis na rozloučenou, ve kterém se ale k vraždě ani ke znásilnění nepřiznal. 23. března 2011 – Obviněný Otakar Tomek zemřel v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Příčinou smrti byla zřejmě zranění, která si způsobil při svém pokusu o sebevraždu.