Za odhalení korupce - odměna

Praha – V Česku vzniká Nadační fond proti korupci, pražský městský soud ho dnes formálně zaregistroval. Bude například odměňovat lidi, kteří prokáží osobní odvahu, zdokumentují a prokáží korupci na konkrétním místě. Fond zakládá finančník Karel Janeček, aktivně v něm bude působit ale i například bývalý ředitel rozvědky Karel Randák. První dva muži - Libor Michálek a Ondřej Závodský už dostali od Nadačního fondu proti korupci ocenění, prvně jmenovaný půl milionu korun a druhý sto tisíc.

Libor Michálek, bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí, odstartoval kauzu Drobil, a právník Ondřej Závodský upozornil na netransparentní zadávání zakázek v Zařízení služeb ministerstva vnitra.

Dle slov výkonného ředitele Nadace Open Society Fund Praha Roberta Basche jsou podobné organizace ve světě naprosto běžné. „V mnoha zemích funguje transparentnost veřejné správy a částečně také boj proti korupci,“ dodal. Dle slov člena Nadačního fondu proti korupci Stanislava Bernarda je největší problém dnešní doby, že je zveřejněna spousta korupčních případů, se kterými se pak nic nestane. „Buď usnou, nebo je politici zasunou pod koberec. Chceme také vyvolat diskuzi o národních etických hodnotách,“ dodal. Kromě Bernarda fond založil také herec Jan Kraus, ekonom Tomáš Sedláček nebo někdejší rozvědčík Karel Randák.

V ČR neexistuje legislativní ochrana pro ty, co na korupci poukáží

Fond bude odměňovat lidi, kteří oznámí nějaké nekalé praktiky ve veřejné správě. „Je to velmi zajímavá idea, protože existuje hodně lidí, kteří se v takovém případě bojí o vlastní krk. V České republice totiž neexistuje žádná legislativní ochrana pro ty, kteří by korupci odhalili. Pokud se podíváme na kauzu pana Michálka, média a politici se přestali zaměřovat na to, co ten člověk říká, ale snaží se ho kompromitovat,“ vysvětlil Basch. Oficiálně byla činnost fondu zahájena dnes, za účasti amerického velvyslance USA Normana Eisena.

Kromě přímé podpory lidí, kteří s korupcí bojují, si fond klade za cíl také zrušení existence listinných akcií na majitele a další potřebné úpravy legislativy. Podle tiskové zprávy také bude podporovat odhalování korupční
činnosti s významným ekonomickým dopadem na veřejnou správu, podporovat projekty odhalujících korupci, chce také přispívat k budování etických hodnot v demokratické společnosti a dotahovat zveřejněné případy korupce do konce.

Bernard dnes podotkl, že nadace nebude přijímat sponzorské dary od politických stran a s politiky hodlá spolupracovat jen za předpokladu jejich skutečného zájmu a ne „přiživování se na tiskových konferencích“. Jediným pozvaným politikem na dnešní tiskové konferenci tak byl místopředsed Senátu Petr Pithart. Ten v 90. letech minulého století upozornil na to, že se jej snažil uplatit tehdy vlivný bankéř.