Bývalý rektor Konopa a podnikatel Nadrchal obžalováni kvůli MS v Liberci

Liberec - Státní zástupce v pondělí obžaloval dva muže v souvislosti s předloňským libereckým mistrovstvím světa v klasickém lyžování. Jde o bývalého rektora liberecké univerzity Vojtěcha Konopu a podnikatele Josefa Nadrchala. Čelí obžalobě z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Oběma mužům hrozí v případě uznání viny vězení od dvou do osmi let. Sporná zakázka souvisí s rekonstrukcí areálu vysokoškolských kolejí.

Bývalý rektor Technické univerzity v Liberci a jednatel firmy Investing CZ, která pro univerzitu zajišťovala investorsko-inženýrskou činnost včetně realizace výběrových řízení, čelí obžalobě za to, že zadali dodatečnou zakázku na dodávku nábytku v hodnotě zhruba 24,3 milionu korun bez jakékoli soutěže vítězi původní zakázky.

„Dle názoru obžaloby tímto jednáním obvinění úmyslně vyloučili ostatní možné soutěžitele,“ uvedl mluvčí libereckého státního zastupitelství Petr Hořín. Oslovená firma tím získala prospěch bezmála tři miliony korun. Hořín uvedl, že jde o jednu z kauz, jež vyplynuly z šetření Nejvyššího kontrolního úřadu, který se zabýval využitím státní dotace při rekonstrukci areálu kolejí.

Liberecká univerzita se k případu vyjadřovat nebude. „Obžalobu profesora Vojtěcha Konopy nebude Technická univerzita v Liberci komentovat a nebude se k celé záležitosti nijak vyjadřovat,“ uvedla mluvčí Jaroslava Kočárková.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na organizací mistrovství světa činily přes 623 milionů korun. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za 112 milionů korun bez penále. K největším věřitelům patří zřejmě liberecký dopravní podnik, kterému pořadatelé nezaplatili 21 milionů korun za dopravu při šampionátu.