Zastupitelé dál můžou pobírat odměny za práci v obecních firmách

Praha - Poslanecká sněmovna dnes hlasy vládní koalice v závěrečném kole schvalování odmítla návrh ČSSD, který měl zamezit obcházení zákona o střetu zájmů při výplatě odměn placeným zastupitelům za působení v obecních a krajských firmách. Vládním poslancům na návrhu vadilo mimo jiné to, že by se nevztahoval na neplacené zastupitele. Předsedkyně poslanců Věcí veřejných Karolína Peake slíbila předložit vlastní úpravu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil postoj koaličních poslanců za „velmi pokrytecké hlasování“ a „absolutní pohrdání voliči“ ze strany VV a TOP 09. „Všichni říkali, že podpoří zákaz pobírání odměn ve statutárních orgánech těchto společností,“ uvedl s tím, že na předložení vlastní novely měly vládní strany devět měsíců. Vytkl jim, že mohly své námitky uplatnit během sněmovního projednávání novely a že svým zamítavým postojem umožnily části zastupitelů dál pobírat „horentní sumy“. Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík poté označil Sobotku za „mistra demagogie“ s tím, že novela ČSSD zapomněla na neuvolněné zastupitele. „A sociální demokracie má několik neuvolněných zastupitelů, kteří pobírají horentní sumy. Nebudu tady nikoho jmenovat,“ uvedl Gazdík.

Věc je podle něj třeba vyřešit i v zákonech o obcích, o krajích a o Praze. Zástupce poslanců KSČM Alexandr Černý vytkl Peake, že na jedné straně označila záměr novely za rozumný, na druhé straně nesouhlas VV zdůvodnila tím, že strana je vázána koaliční smlouvou. To je podle Černého v rozporu s poslaneckým slibem.

Zastupitelé nyní zákon obcházejí

Nárok na odměny za zastupování kraje či obce v jejich firmách nemají radní a další placení členové zastupitelstev ani nyní, zákon je však možné obcházet. Předloha ČSSD měla zamezit situaci, kdy odměny dostává placený zastupitel ve firmě ovládané krajem nebo obcí například prostřednictvím mateřské společnosti.

Námitky vůči novele měla už vláda, podle níž návrh například nepřihlíží k reálné odpovědnosti zástupců samospráv v orgánech firem. Změna by prý také postihla i zastupitele, kteří v orgánech firem působili už před zvolením, a také ty, kteří zde pracují nezávisle na funkci zastupitele.

Vydáno pod