Policisté z Jablonce spoutali ženu a nechali ji v lese

Jablonec nad Nisou - Policejní inspekce podala návrh na trestní stíhání dvou policistů z Jablonce nad Nisou. Jsou podezřelí ze zneužití pravomoci a omezování osobní svobody. Uvedla to mluvčí Inspekce Policie ČR Radka Sandorová. Policisté loni v listopadu údajně spoutali podnapilou ženu, napadli ji a v noci nechali na opuštěném místě v lese. Inspekce o protiprávním jednání policistů informovala také vedení liberecké krajské policie. Podle Sandorové policisté s ženou, která byla v mírně podnapilém stavu, řešili výtržnost.

Spoutali jí ruce a usadili ji do policejního auta. Jeden z mužů si k ní přisedl, za jízdy ženě bezdůvodně nastříkal do očí slzotvorný sprej a několikrát ji udeřil do obličeje.

„Oba policisté byli postaveni mimo službu, do vyšetřování nezasahujeme, případ převzal státní zástupce,“ uvedla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

„Policisté ženu odvezli asi šest kilometrů daleko od města Jablonec nad Nisou, na neznámé a opuštěné místo v lese. Tam ji donutili v době kolem druhé hodiny ranní z vozidla vystoupit. Poté proti ženě opětovně bezdůvodně použili slzotvorný sprej, sundali jí pouta a odjeli,“ uvedla mluvčí. Žena zůstala sama v lese, naštěstí se jí asi po dvaceti minutách podařilo nalézt místo, kde se jí dostalo pomoci.

„Velmi hrubým způsobem porušili své povinnosti“

„Policisté tak velmi hrubým způsobem porušili své povinnosti, zneužili svou pravomoc a vystavili poškozenou nebezpečí úrazu,“ zdůraznila Sandorová.

Dodala, že inspekce podala Okresnímu státnímu zastupitelství v Liberci návrh na zahájení trestního stíhání podezřelých policistů kvůli trestným činům zneužití pravomoci úřední osoby a omezování osobní svobody spáchaným ve spolupachatelství. Státní zástupce návrh přijal.