Za upálení známé ve stavební buňce má jít muž na 13 let do vězení

Praha – Pražský městský soud poslal Roberta Fábera za vraždu známé na 13 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Podle obžaloby měl 46letý muž upálit ženu ve spánku ve stavební buňce. Nešlo ale o první incident, Fábera prý známou napadl už dříve a také se často hádali. Verdikt ještě není pravomocný, Fábera se na místě odvolal a lhůtu pro odvolání si ponechal i státní zástupce.

Údajný vrah u hlavního líčení nevypovídal, v závěrečné řeči pouze uvedl, že je mu líto, co se stalo, ale že on to neudělal. Událost se stala loni v červenci na Praze 8. Fábera měl podle žalobce se ženou celý den neshody. Nakonec prokopl díru ve stěně její stavební buňky, kterou pak v noci použil k tomu, aby vlezl dovnitř. Ženu prý na lůžku polil alkoholem, pravděpodobně vodkou, a zapálil ji. Poté z místa činu odešel a o její další osud se nezajímal. Žena zemřela po několika minutách. 

Státní zástupce navrhoval trest nejméně v polovině trestní sazby, která je od 12 do 20 let vězení, když upozorňoval na Fáberovu kriminální minulost – ten už byl odsouzen například za zpronevěru či za těžké ublížení na zdraví. „Obžalovaný měl jako jediný motiv čin spáchat,“ prohlásila předsedkyně trestního senátu Milena Němcová. Znalecké posudky podle ní prokázaly, že požár někdo založil úmyslně. Fábera navíc již předtím jednomu ze svědků říkal, že se k podobné věci chystá.   

Mužův advokát argumentoval tím, že se skutečná příčina ohně nezjistila. V přípravném řízení Fábera vypověděl, že si žena svítila svíčkou, navíc kouřila. V době úmrtí pak byla opilá, mohla proto požár omylem zapálit sama. Soud však jeho slovům neuvěřil, podle soudkyně si ve svých výpovědích odporoval. Jeho tvrzení nesouhlasila ani s výpověďmi ostatních svědků.